Mrtvé myši a trus mezi potravinami. Inspektoři podruhé během měsíce zavřeli restauraci v Brně

Podruhé za jediný měsíc Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela brněnskou restauraci Gingilla u tramvajové zastávky Poříčí. Ani ne tři týdny po znovuotevření našli inspektoři při kontrole trus hlodavců pod chladicími zařízeními i v nich, ve skladu se rozkládala i mrtvá zvířata. Deratizační nástrahy byly okousané, takže se nedala zajistit bezpečnost uložených potravin, vyplývá z informací, které inspekce zveřejnila na svém webu Potraviny na pranýři.

Hospoda funguje v Brně dlouhá léta a často do ní mířili studenti blízké pedagogické fakulty a fakulty architektury. Poprvé ji inspekce zavřela 1. října. Kromě toho, že provozovatel nezajistil prostory proti vniknutí myší či jiných hlodavců, kteří se zde volně pohybovali, byl i naprosto nedostatečný úklid, uvedla inspekce na svém webu.

ČTĚTE TAKÉ: Bilance zničujících povodní na Odře. Vznikly škody za miliardy, opravy zaberou desetiletí

Špína byla údajně všudypřítomná, stěny pokrývala plíseň a v provozovně se také kouřilo, což je vidět i na přiložené fotodokumentaci. Provozovatel však provedl opatření, díky nimž mohl 7. října znovu otevřít.

Při opakované kontrole se však zjistilo, že byla nedostatečná a 25. října inspekce hospodu znovu zavřela. „Nyní je na provozovateli, aby udělal taková opatření, která umožní otevřít. Než otevře, uděláme opakovanou kontrolu,“ ujistil mluvčí SZPI Marek Bartík. Doplnil, že za zmíněná provinění hrozí provozovatelům až milionové pokuty. V případě opakování prohřešků jejich výše roste.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útok na budovu Expo 58 v Praze. Vandal se dobýval dovnitř železnou tyčí, rozbil několik oken

Tagy: