Jen pro silné žaludky. Kontroly odhalily otřesné podmínky v dalších českých podnicích

Inspektoři opět odhalili v restauracích prohřešky, o kterých zákazníci neslyší vůbec rádi. Myší trus, uhynulí hlodavci, špína, plíseň i špatně zabezpečené potraviny. To je jen výběr z toho, co v minulých dnech odhalily kontroly v kuchyních provozoven například v Plzni, Brně nebo Praze. Některé podniky kvůli tomu musely rovnou zavřít.
Některá odhalení inspektorů během kontrol restaurací jsou často jen pro silné žaludky. V plzeňské restauraci v Brožíkově ulici našli například mrtvé hlodavce nebo plíseň. Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavla Kopřivy provozovna dokonce zapáchala.
ČTĚTE TAKÉ: Mrtví hlodavci, trus i plíseň v českých restauracích. Podívejte se, které musely dočasně zavřít
Provozovatel však uvedl, že v restauraci byla celoplošná deratizace naposledy 1. července. „Tam, kde jsou potraviny a je tam bezbariérový přístup, tak do každé restaurace vlítne samozřejmě někdy myš,“ vyjádřil se pro CNN Prima NEWS provozovatel restaurace.
Inspektoři proto kuchyni dočasně uzavřeli. Provozovatel mezitím všechny závady v kuchyni odstranil a v restauraci se nyní opět vaří. „Kdyby to nebylo v pořádku, tak by to inspekce neotevřela. Byli jsme tam s kolegy celou noc a všechno jsme ‚vypíglovali‘ opravdu dobře,“ popsal provozovatel opatření, která ve svém podniku přijal.
Inspektoři nedávno částečně uzavřeli také restauraci v Dubči, kde našli myší trus a plísně na výrobních zařízeních. Po odstranění prohřešků ale je od středečních patnácti hodin restaurace znovu otevřená.
Potravinářská inspekce může za podobné prohřešky udělit pokutu v řádech desetitisíců. Pokud se závady opakují, mohou být sankce i vyšší.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zvrat v případu náboženského teroru v Tvarožné u Brna. Do věci se vložila i policie