Řídím se doporučením jít do p*dele. Musk naznačil, proč zvažuje stažení Starlinku z Ukrajiny

Elon Musk

Vypne Musk Zelenskému internet?

Mezi Ukrajinou a nejbohatším člověkem planety to v posledních dnech vře. Zveřejněná úvaha o stažení satelitního systému Starlink, který na Ukrajině provozuje společnost SpaceX Elona Muska, je pravděpodobně výsledkem jeho roztržky s ukrajinským velvyslancem v Německu. O co šlo?

„Pouze se řídíme jeho doporučením,“ napsal Elon Musk tajuplně na Twitteru pod příspěvek Jasona Jaye Smarta, zvláštního korespondenta zpravodajského portálu Kyiv Post. Smart totiž na sociální síti poodhalil možnou příčinu zvažovaného ukončení provozu satelitního systému Starlink na Ukrajině. Ten Ruskem napadené zemi poskytla společnost SpaceX, kterou Elon Musk založil, a která mimo jiné posílá kosmické lodi i s lidskou posádkou na oběžnou dráhu Země.

„Starlink Elona Muska vzkazuje, že si už nemůže dovolit poskytovat systém Ukrajině zdarma a žádá Pentagon o převzetí jeho financování. Starlink přitom představuje klíčový prvek ve válce,“ napsal Jason Jay Smart na svůj twitterový účet. A příspěvek doplnil: „Oznámení přichází jen pár dní poté, co ukrajinský velvyslanec Andrij Melnyk řekl Muskovi, ať jde do pr.ele.“

Velmi diplomatická odpověď

Melnyk takto reagoval na mírový plán pro Ukrajinu, se kterým přišel Elon Musk. Nejbohatší člověk planety v něm například navrhoval, aby poloostrov Krym zůstal součástí Ruské federace nebo aby se na okupovaných ukrajinských územích, jež Rusko anektovalo, uspořádala nová referenda. Tentokrát pod dohledem pozorovatelů OSN. „Jdi do pr.ele, je moje velmi diplomatická odpověď,“ uvedl Melnyk pod Muskovým příspěvkem, v němž zveřejnil několik bodů svého mírového plánu.

„Elon Musk je oportunista. Říká si, co chce, a myslí si, že nikdo nebude nic namítat. Je to jen bohatý malý kluk,“ zněla jedna z reakcí na Smartův tweet. „Musk ztratil kredit od chvíle, kdy se rozhodl naslouchat Putinovi,“ napsal jiný uživatel.

Přístup společnosti SpaceX ale našel mezi uživateli sociálních sítí i pochopení. „Starlink nemá neomezené množství peněz ani nemá tiskárnu na peníze, takže je jasné, že jednoho dne už to pro ně není únosné. Nechtějí přestat systém provozovat, jen žádají, aby to platil někdo jiný, protože nemají neomezeně peněz,“ vysvětloval další z uživatelů Twitteru.

SpaceX: Už to dál neutáhneme

Společnost SpaceX totiž podle zjištění americké stanice CNN požádala americké ministerstvo obrany, aby přezvalo financování systému Starlink na Ukrajině. Ten SpaceX poskytla krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu této zemi zdarma. Jenže od jara už v něm „utopila“ kolem 100 milionů dolarů (asi 2,5 miliardy korun), a v dalších 12 měsících by se náklady mohly vyšplhat až na čtyřnásobek.

„Nejsme v pozici, kdy můžeme dále Ukrajině dodávat terminály nebo dotovat ty, které tam již fungují, po neomezenou dobu,“ cituje CNN z dopisu jednoho z manažerů společnosti SpaceX, který v září poslal Pentagonu. Z dalších dokumentů vyplývá, že vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj v červenci Elona Muska požádal o dodávku dalších téměř osmi tisíc terminálů Starlink.

Tagy: