Vypne Musk Zelenskému internet? Provoz Starlinku nad Ukrajinou je drahý, říká miliardář

Elon Musk a Volodymyr Zelenskyj

Vypne Musk Zelenskému internet?

Když nejbohatší člověk planety Elon Musk poskytl krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu napadené zemi svůj satelitní systém Starlink, stal se opěvovaným hrdinou. Jenže téměř po tři čtvrtě roce je pro Ukrajinu nezbytná technologie v ohrožení. Společnost SpaceX, která systém provozuje, totiž už dál nechce vše zajišťovat na své náklady. „Starlink je pro Ukrajinu nepostradatelný,“ píší lidé Muskovi na sociálních sítích. Ten požaduje spoluúčast Pentagonu.

„Provoz (Starlinku) doposud stál 80 milionů dolarů a do konce roku přesáhne 100 milionů,“ napsal na Twitter Elon Musk, zakladatel technologické společnosti SpaceX, které systém Starlink patří. Podle informací, které přinesla americká stanice CNN, se tak podpora Starlinku na Ukrajině může blížit ke konci.

Společnost totiž již nechce zmíněné náklady nést, jak vyplývá z dokumentů, které CNN získala. Dosud podle ní stál provoz sítě kolem 100 milionů dolarů (2,5 mld. korun). SpaceX již minulý měsíc poslala americkému ministerstvu obrany dopis, ve kterém Pentagon varuje, že ve financování Starlinku na Ukrajině již nemůže pokračovat. SpaceX dle CNN v dopise rovněž žádá, aby Pentagon financování systému převzal. A vyčísluje, že v příštích 12 měsících se náklady mohou vyšplhat dokonce až ke 400 milionům dolarů.

Starlink supluje mobilní síť

„Nejsme v pozici, kdy můžeme dále Ukrajině dodávat terminály nebo dotovat ty, které tam již fungují, po neomezenou dobu,“ napsal jeden z manažerů společnosti SpaceX v září Pentagonu. A z dokumentů rovněž vyplývá, že vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj v červenci Elona Muska požádal o dodávku dalších téměř osmi tisíc terminálů Starlink.

V samostatném průvodním dopise, který Pentagonu adresoval externí konzultant pracující pro SpaceX, stojí: „SpaceX zde čelí velmi obtížným rozhodnutím. Nemyslím si, že je finančně schopna zajistit další terminály nebo služby, jak generál Zalužnyj požaduje.“

Dokumenty, na které se CNN odvolává, rovněž podrobně vyčíslují náklady, které SpaceX s provozováním celého systému na Ukrajině má. Starlink je pro vojenské úspěchy Ukrajinců doslova životně důležitý. Fakticky totiž nahrazuje pokrytí území Ukrajiny signálem, díky kterému je možné komunikovat i přes výpadek standardní mobilní sítě. SpaceX na Ukrajině provozuje kolem 20 tisíc antén, které zajišťují spojení se satelity umístěnými na oběžné dráze Země.

Další voda na mlýn Muskovým kritikům

Informace o možném ukončení systému Starlink Elonu Muskovi ubírá další fanoušky. Ti mu vyčítají už dřívější vyjádření, v nichž například uvedl, že je sice velkým fanouškem Ukrajiny, „ale nikoli velkým fanouškem třetí světové války“. Kritiku Musk sklidil také za několik tweetů, v nichž představil jakousi vlastní variantu mírového plánu, který by válku na Ukrajině ukončil.

Problém ale je, že „Muskův plán“ zahrnuje například ponechání poloostrova Krym Ruské federaci či opakování referend v Ruskem okupovaných oblastech, a to pod dohledem pozorovatelů OSN. Musk rovněž vzbudil emoce, když na Twitteru sdílel mapu Ukrajiny s výsledky voleb v roce 2012, čímž chtěl naznačit, že východní část Ukrajiny je silně proruská. Uživatelé sociálních sítí mu začali spílat, že deset let staré výsledky hlasování dezinterpretuje.

Tagy: