Kolik bude muset zaplatit? Před soudem stanul smolař, který v Sokolově zapálil supermarket

Požár supermarketu na Sokolovsku

Soud v případu omylem zapáleného supermarketu

V západočeském Sokolově pokračoval soud s mužem, který podle obžaloby zapálil supermarket v Chodově na Sokolovsku. Požár prodejnu úplně zničil, škoda je přes 50 milionů. Obžalovanému hrozí podmínka, hraje se ale o výši škody, kterou bude muset uhradit.

Do soudní síně přišel obžalovaný muž krátce po začátku jednání. Chvíli to vypadalo, že vůbec nedorazí. S dostatečným předstihem byl ale na místě státní zástupce, který obžalobu připravoval. „Obžaloba byla podána pro trestný čin poškození cizí věci. Trest je navržen formou podmíněnou, zpočátku byla zvažována i přísnější právní kvalifikace,“ popsal státní zástupce Jan Kasal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V opilosti shodil turistu z hradeb Špilberku. Soud poslal obžalovaného na 10 let za mříže

I přes škodu ve výši 50 milionů k ní ale státní zastupitelství nesáhlo. Jedním z důvodů byla marná snaha obžalovaného muže požár jednak uhasit a zburcovat lidi v okolí, aby zavolali hasiče, a pak také fakt, že se přiznal a spolupracoval s policisty. Přísnější kvalifikací měl státní zástupce na mysli obžalobu z úmyslného obecného ohrožení. To se ale vyšetřováním neprokázalo. Obžalovaný pro CNN Prima NEWS uvedl, že ho vše stále mrzí.

Prodejna supermarketu lehla popelem v listopadu 2022 kvůli skoro neuvěřitelné souhře okolností. Obžalovaný muž si chtěl dobít mobilní telefon ze zásuvky na vnější stěně prodejny. Telefon mu ale vypadl z ruky a skončil v řadě plastových nákupních vozíků. Vzhledem k tomu, že u sebe neměl peníze, aby je rozpojil, rozhodl se do boku jednoho z nich vypálit díru zapalovačem. To se ale rychle vymklo kontrole. Když na místo dorazili hasiči, už prakticky nebylo co zachraňovat.

S podmíněným trestem se podle svých slov obžalovaný smíří, teď mu jde hlavně o to, jakou část škody bude muset uhradit. „To zatím vůbec netuším,“ řekl obžalovaný. Je přitom pravděpodobné, že o tom bude rozhodovat až civilní soud, a to na základě rozsudku toho trestního. Ten soudkyně po asi hodině a půl odročila na konec května.

Tagy: