Muž převážel štěňata ve stísněné kleci, navíc bez dokladů. Měl bizarní výmluvu

Muž převážel štěňata v nevyhovujících podmínkách.

Desítka štěňat v nevyhovujících podmínkách a navíc bez potřebných dokladů – to je „úlovek“ jihomoravských celníků. Cizinec, který zvířata převážel, přišel okamžitě s výmluvou. Nebylo mu to ale nic platné.

Všechno to začalo na benzínce na dálnici D1 u Brna. Celníky zaujalo vozidlo s maďarskou registrační značkou. Přes okna v zavazadlovém prostoru viděli pohyb, auto se proto rozhodli zkontrolovat.

Maďarský řidič i jeho spolujezdkyně tvrdili, že jedou se svými psy do Holandska. V zadní části vozu se jim ale tísnilo 11 zvířat – dospělá fena zlatého retrívra, šest zhruba dvouměsíčních štěňat shiba-inu a čtyři štěňata plemene čau-čau.

Muž nebyl hlídce schopen předložit od psů žádné doklady, jedině fena měla pas, jenže nebyla řádně naočkovaná. Řidič se dokonce celníkům nejprve snažil namluvit, že všechna štěňata patří právě této feně.

Celníci tak společně s brněnskými strážníky umístili všechna zvířata do útulku a řízení s jejich majitelem si převzala veterinární správa. Muž porušil prakticky veškeré předpisy pro převoz zvířat v zájmovém chovu a dostal na místě pokutu ve výši 10 000 korun. Navíc musel zaplatit útulku za dočasnou péči o zvířata a psy musí odvézt zpět do Maďarska.

Celníci zároveň informovali i tamní veterinární správu, aby mohla provést potřebnou kontrolu a případná opatření. Mají totiž podezření, že by se mohlo jednat o psí množírnu.

Tagy: