Muž při pronásledování zlodějů jednoho zabil. Soud ho poslal na 10 let do vězení

Mihai Dinisoae dostal od soudu 10 let vězení (zdroj: Northumbria Police)

Honičku, která skončila smrtí jednoho ze zlodějů, zachytilo několik kamer (zdroj: Northumbria Police)

Mnoho emocí vyvolalo rozhodnutí soudu v anglickém městě Newcastle. Ten poslal na 10 let do vězení Mihaie Dinisoaea, jenž při pronásledování zlodějů, kteří mu ukradli motorku, způsobil smrt jednoho z nich. Podle policistů neměl brát spravedlnost do vlastních rukou a měl nechat případ vyřešit úřady. Mnoho lidí na sociálních sítích ale s takovým rozsudkem nesouhlasí a muži rumunské národnosti vyjadřují podporu.

Případ se odehrál letos 5. května. Osmadvacetiletý Josh Molloy a jeho o rok starší komplic odcizili motorku před domem Dinisoaea a začali na ní ujíždět. Majitel si ale krádeže všiml a okamžitě začal dvojici ve svém autě pronásledovat. Po divoké honičce Newcastlem, kterou zaznamenalo několik kamer, 32letý Dinisoae autem srazil oba muže z motorky na zem. Poté podle policistů místo opustil, aniž by jim poskytl pomoc.

Molloy zemřel na místě, druhý ze zlodějů byl převezen do nemocnice. Dinisoae byl zadržetn několik hodin po incidentu. Policistům řekl, že muže pronásledoval, nehodu ale nezpůsobil. Ze zveřejněných záběrů je nicméně patrné, že ke kontaktu jím řízeného auta s motorkou jednoznačně došlo. Původně byl obviněn z vraždy, nakonec ho ale soud uznal vinným ze zabití a ublížení na zdraví v důsledku nebezpečné jízdy. Dinisoae se k oběma činům doznal. Za první zločin dostal od soudu 10 let, za druhý 36 měsíců. Tresty se nicméně nesčítají, informoval web stanice BBC.

Podle inspektorky northumbrijské policie Joanne Brooksové je zřejmé, že Dinisoae ztratil kontrolu nad svými emocemi. Zároveň ale zdůraznila, že rozhodně neměl brát zákon do vlastních rukou. „Neučinil žádný pokus kontaktovat úřady a místo toho se pokusil ty muže dopadnout sám. Záběry jasně ukazují, jak nesmyslné počínání Dinisoaea toho rána nakonec vedlo až ke smrti Joshe,“ uvedla podle webu Sky News.

Koupil bych mu pivo.

Pod facebookovým příspěvkem northumbrijské policie se rozhořely vášnivé debaty. Jeden z diskutujících například napsal, že by Dinisoaevi koupil pivo. Další zase vyjádřili přesvědčení, že se něco podobného dá očekávat, když zločiny zůstávají bez trestu. Celkově má příspěvek přes 11 tisíc komentářů.

A vigilante killer pursued a thief who stole his motorcycle, caused him to collide with a lamp post and then left him to...

Posted by Northumbria Police on Thursday, December 17, 2020

Tagy: