Děsivý čin v Hradci Králové. Muž se snažil upálit svou rodinu s dětmi, pak se zabarikádoval

Muž v Hradci Králové se podle kriminalistů pokusil upálit svou rodinu. Zapálil vchodové dveře bytu v domě, kde bydleli tři dospělí a čtyři nezletilé děti. Požár se hasičům podařilo zlikvidovat. Ozbrojený a opilý pachatel z místa unikl do svého bytu, kam byla přivolána zásahová jednotka i s vyjednavačem. Muž totiž vyhrožoval sebevraždou, policii se ho ale podařilo zadržet. Hrozí mu až výjimečný trest.

Královéhradečtí hasiči vyjížděli do Klumparovy ulice k požáru ve čtvrtém patře bytového domu v pátek 3. března před půl šestou ráno. Na místě zjistili, že nešlo o náhodu, ale o pokus připravit obyvatele bytu o život. „Když přijela jednotka na místo, požár už byl uhašený. Nicméně náš vyšetřovatel zjistil, že na místě byla použita vysoce hořlavá látka. Celou věc jsme proto předali k šetření policii,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

K TÉMATU: Rána jako blázen, scéna z akčního filmu. Lidé z nabouraných aut popsali střelbu na řidiče

Policisté byli brzy podezřelému na stopě. Má jím být příbuzný obyvatel bytu, v němž běžně bydlí tři dospělí a čtyři nezletilé děti. V době útoku uvnitř spal rodičovský pár a dvě děti. „Kriminalisté kladou za vinu 42letému muži, že nalil vysoce hořlavou látku na vchodové dveře bytu. Ty následně zapálil s úmyslem usmrtit obyvatele bytu, kteří s mužem tvořili rodinu,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová. Požár podle ní probudil jedno z dětí, jeho pláč pak probral i rodiče. Těm se podařilo požár uhasit.

Pro muže, který bydlí jen asi o půl kilometru dál, si po několika hodinách jela zásahová jednotka. Útočník se ale měl zabarikádovat a vyhrožovat sebevraždou. Měl u sebe dva nože a tvrdil, že se podřeže. Zadržení proběhlo ve spolupráci s policejním vyjednavačem. Podezřelý následně nadýchal 2,6 promile alkoholu.

Pachateli hrozí výjimečný trest

Obviněný muž skončil ve vazbě. Za obecné ohrožení a pokus o vraždu mu hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest, uvedla policie na svém webu. Případ se nápadně podobá bohumínské tragédii z roku 2020, kdy se měl pomstít dnes už odsouzený Zdeněk K. své bývalé manželce. Ten polil benzinem dveře, za kterými probíhala narozeninová oslava. Plameny všechny účastníky uvěznily uvnitř, v požáru zahynulo šest lidí. Pachatel si tehdy vysloužil doživotní trest.

„Byla jsem doma, ale nijak jsem s nimi nehovořila. Vím, že požár založil úmyslně. Aspoň už sem nebude chodit,“ řekla redaktorovi CNN Prima NEWS na místě jedna z obyvatelek domu v Hradci Králové.

Tagy: