Hrůzný incident z Prahy: Muž se vydával za dobrovolníka, pak s nožem zaútočil na Ukrajince

Hledaný muž z Prahy napadl Ukrajince

Opil a okradl Ukrajince

Neznámý útočník u Hlavního nádraží v Praze okradl Ukrajince. Předstíral, že je dobrovolník a nabízel pomoc. Pak ale vytáhl nůž a cizince okradl. Teď podvodníka hledají policisté.

Obrovskou vlnu solidarity vyvolala válka na Ukrajině a dobrovolníci pomáhají, jak jen to jde. Jsou ale i tací, kteří situaci zneužívají. Policie se nyní zabývá případem, kdy se v Praze poblíž Hlavního nádraží neznámý muž vydával za dobrovolníka a nabízel pomoc jednomu z Ukrajinců. Poté na něj ale vytáhl nůž a okradl ho.

Ukrajinec, který žije v Česku, se rozhodl, že odjede do Kyjeva pomoct rodině. „Cizinec si koupil lístek a odešel do kontaktního centra na Hlavním nádraží, kde získal potřebné informace k odjezdu vlaku a také z jakého nástupiště bude vlak odjíždět,“ uvádí Jan Rybanský, mluvčí Policie ČR.

Protože měl muž ještě čas, chtěl si čekání na vlak zkrátit pauzou na cigaretu. Vyšel z vestibulu nádraží ven a tam ho oslovil neznámý muž. Řekl mu, že je dobrovolník a že mu pomůže s cestou na Ukrajinu.

Až desetiletý trest

„Poškozený souhlasil, slovo dalo slovo a oba si dali několik drinků. Následně tento poškozený odešel s tímto dobrovolníkem na nástupiště, nicméně vlak tam ještě nebyl,“ popisuje Rybanský.

Muž, který se vydával za dobrovolníka Ukrajinci vysvětlil, že má vlak zpoždění a společně potom odešli z nádraží pryč. To byla ale jenom záminka. Po pár krocích útočník srazil cizince na zem a s nožem v ruce ho napadl. Podle mluvčího policie mu ukradl asi 800 dolarů a několik tisíc korun.

Policie nyní po útočníkovi pátrá. Doufají, že by jim mohli pomoci svědci, kteří se mají ozvat na linku 158, nebo do redakce Krimi zpráv.

„Výzva platí i pro samotného útočníka, který tohoto muže napadl, aby se přihlásil na linku 158 nebo navštívil jakoukoliv policejní služebnu a své jednání řádně osvětlil,“ říká mluvčí Policie ČR. V případě dopadení hrozí muži až desetiletý trest odnětí svobody.

Tagy: