Muž v Rusku udal manželku za kritiku války na Ukrajině. Štve dítě proti vládě, řekl policii

Policisté zatýkají ženu

Rusové se mají připravovat na rozhodující boje o Doněckou oblast

Udání na vlastní manželku napsal policii sedmatřicetiletý muž z obce Gorki-10 v okolí Moskvy. Důvodem byly rozpory manželů ohledně speciální vojenské operace, jak ruské úřady nazývají válku proti Ukrajině, rozpoutanou na rozkaz prezidenta Vladimira Putina. O případu ve středu informoval na svém webu list Moskovskij komsomolec, zpráva přitom zaujala média v Rusku i ve světě.

„Manžel požádal policii, aby podnikla kroky proti jeho manželce. Tvrdí, že dáma v souvislosti se speciální operací vyjadřuje protiruské názory a štve společného potomka proti vládě,“ napsal deník na svém webu. Policie podle něj případ prověřuje.

Web Lenta.ru poznamenal, že nedávno policisté ve městě Kamyšin u Volgogradu preventivně do policejních databází zařadili jedenáctiletého školáka za jeho příspěvky, které podle nich diskreditovaly na sociálních sítích ruskou armádu. Co konkrétně chlapec napsal o ruské armádě, policisté neuvedli.

Za sovětských časů se v zemi pěstoval kult pionýra Pavlíka Morozova, ze kterého sovětská propaganda udělala hrdinu, když úřadům nahlásil vlastního otce jako kulaka. Pionýr za to podle legendy zaplatil vlastním životem – zavraždili ho otcovi příbuzní.

Chlapcovy pomníky stály v mnoha sovětských městech a pionýrských táborech, píše internetová encyklopedie. Dodává, že verzi o uvěznění otce kvůli synovu udání později odmítl sám vyšetřovatel případu, podle kterého žádné udání nepřišlo, a Morozova staršího u soudu usvědčila vlastní manželka; její výpověď Pavlík jen potvrdil. Po pádu komunistického režimu nejvyšší soud odmítl rehabilitovat Pavlíkovy vrahy s tím, že nešlo o politický, ale čistě kriminální případ.

Tagy: