Konec ruského plynu? Putin alternativu má. My ne a stejně vyhrožujeme, říká Tlustý

Vlastimil Tlustý

V pondělí začala pravidelná roční údržba plynovodu Nord Stream 1. Někteří západní představitelé se obávají, že Moskva tento plynovod již znovu neotevře. Složitou energetickou situaci v Evropě hodnotili ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý premiér Jiří Paroubek a exministr financí Vlastimil Tlustý. Shodli se, že Česko v krátkodobém horizontu nemá šanci najít za ruský plyn relevantní náhradu.

Údržba Nord Streamu 1, který je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do Evropské unie, má trvat do 21. července. Některé státy EU v čele s Německem se ale obávají, že kvůli sporu mezi Ruskem a Západem se dodávky plynu neobnoví ani poté.

Paroubek takový scénář nepředpokládá. „Strašit se můžeme. Nemyslím si ale, že to bude tak tragické. Odstávka je každý rok. Rusové se nebudou sami vzdávat možnosti mít tady odbyt. Je pochopitelné, že evropské vlády počítají i s nepříznivými scénáři. Já ale předpokládám scénář A, tedy že plyn poteče dál,“ řekl bývalý šéf ČSSD ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Paroubka by evropští lídři měli dělat vše pro to, aby konflikt na Ukrajině ukončili. „Ceny plynu by se pak mohly vrátit do běžných koridorů před dvěma až třemi lety. To by mělo být v našem zájmu, aby byl konflikt ukončen. Věc je potřeba vrátit do normálu a přestat uvažovat hystericky. To totiž vede k růstu cen,“ dodal.

Podobně se vyjádřil i Tlustý: „Je třeba najít východisko z té katastrofy v co nejrychlejším dojednání příměří, aby konflikt co nejrychleji skončil. Česko dělá pravý opak a stalo se jednou z nejmilitantnějších zemí toho konfliktu. Takový přístup může zničit české obyvatelstvo.“

Ani jeden z politiků však neřekl konkrétně, jak „rychlého ukončení konfliktu“ co nejlépe dosáhnout. Nabízí se možnost přestat posílat Ukrajině zbraně, a tím tuto zemi de facto nechat padnout ve válce s Ruskem, které o příměří očividně nestojí.

Paroubek: Najít vhodnou alternativu trvá léta

Tlustý uvedl, že v případě rusko-evropské spolupráce se Moskva na rozdíl od zemí EU má kam obrátit. „Rusko může přeorientovat svůj energetický export na jiné země. Do Číny či Indie, zkrátka má alternativu, my ne. Pokud nemáme alternativu a vyhrožujeme tomu, kdo ji má, tak je to k smíchu a politováníhodné,“ prohlásil.

Na stejný problém upozornil i Paroubek: „Rusko si odbyt dokáže zajistit i v Číně, Indii a rozvojovém světě. Nikdo dosud neřekl, kolikrát dražší by byl pro Evropu zkapalněný plyn z USA, Kataru či Austrálie. Najít vhodnou alternativu v tomto případě trvá léta, jsou to fantaskní názory. Energetická nezávislost na Rusku je v krátké době pro Česko nereálná.“

Evropská unie se snaží ruský plyn postupně přestat odebírat. Podle březnové předpovědi Evropské komise má k úplnému konci toku plynu z Ruska do EU dojít v roce 2027. V květnu pak Komise představila strategii, jak tohoto plánu dosáhnout. Hlavní body tvoří rychlejší přechod na obnovitelné zdroje, zvýšení energetické účinnosti a úspory i společné nákupy plynu od nových dodavatelů.

Tagy: