Muž z Přerova nemohl zdědit dům, tak zavraždil otce. S matkou pak měli schovávat důkazy

Pavel Nárožný

Nemohl zdědit dům, tak zavraždil otce

Zprvu to byl poměrně obvyklý rodinný spor. Otec se nepohodl se synem z předešlého manželství a ten dostal strach, že by mohl být vyděděn. Místo urovnání konfliktu se ale Pavel Nárožný rozhodl pro mnohem brutálnější řešení. Vše, co by mohlo stát mezi ním a vysněným dědictvím, se rozhodl zlikvidovat. Otce, jeho přítelkyni i svou tetu. Na případu je navíc šokující fakt, že o hrůzných činech podle vyšetřovatelů věděla i vrahova matka. Redakce CNN Prima NEWS přináší děsivý příběh v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

O sporech mezi Pavlem Nárožným a jeho otcem věděli sousedé dlouhá léta. I přesto, že byl syn už dospělý, nemohl se smířit s faktem, že jeho otec opustil rodinu a našel si novou partnerku. S tou navíc žil v rodinném domě, po kterém Nárožný toužil. Podle obyvatel části Přerova, kde dům stál, syn svého otce často navštěvoval. Rozhodně ale nešlo o přátelské návštěvy. V jednom případě mělo dokonce dojít k napadení a starší muž skončil se zlomeným nosem. To ale stále nebylo to nejhorší. Hádky gradovaly až do roku 2009.

Shozený jistič

Pavel Nárožný se dozvěděl to, co se mezi sousedy v Přerově už nějakou dobu proslýchalo. A sice, že starší muž hodlá svého syna vyjmout ze závěti. Na rodinný dům, po kterém Pavel Nárožný tolik toužil, by tak mohl rovnou zapomenout. Rozhodl se, že spor s otcem a hlavně jeho novou partnerkou vyřeší jednou pro vždy.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Tušil, že by mu po předchozích hádkách otec jen těžko otevřel, využil proto lsti. Proplížil se k přední části domu, otevřel skříň s elektrickým jističem a shodil ho. Poté už jen čekal, až se otevřou vchodové dveře. V okamžiku, kdy z nich starší muž vyšel, zaútočil na něj. Co následovalo dál dodnes přesně neví ani sami kriminalisté, kteří případ vyšetřovali. Až o několik dní později objevili množství krevních stop na chodbě domu. Vrah zřejmě svou oběť zatáhl dovnitř, nejprve zavraždil otce a vzápětí i jeho partnerku, která zřejmě umírajícímu muži přispěchala na pomoc. Proti vrahovi ale neměla šanci se ubránit. Pavel Nárožný pak podle vyšetřovatelů své oběti naložil do osobního vozu svého otce, který byl zaparkovaný v garáži, a odvezl je na neznámé místo. Podle obžaloby mu dokonce měla pomáhat i jeho matka, to se ale nikdy nepodařilo prokázat.

Policisté brzy za hlavního podezřelého označili právě Pavla Nárožného. Jeden ze sousedů ho totiž bezpečně poznal a popsal policistům, kdy přesně procházel kolem jeho domu. Matka vraha ale měla neotřesitelné alibi. Vyšetřovatelé se mohli jen domnívat, zda o vraždě věděla, nebo ne. Kriminalisté ale pracovali s pachovými stopami, které dvojice měla zanechat ve voze svých obětí. Na lavici obžalovaných proto stanula i žena. K vraždě se ale nikdy nepřiznali. Zarytě tvrdili, že se jejich otec i s partnerkou odstěhovali do Ameriky a protože policisté neobjevili ani po rozsáhlé pátrací akci těla obětí, dvojice skončila na svobodě. Vyšetřování však probíhalo dál.

Novou stopu objevili policisté díky velké náhodě. Matka Pavla Nárožného se totiž několik let po zmizení svého manžela a jeho družky dostala do finanční tísně. Když na její adrese zazvonil exekutor, zabavil mimo jiné i klavír, který měla doma. Po otevření hudebního nástroje objevil platební karty a doklady patřící mrtvé dvojici. Před soudem už se ale ženu usvědčit nepodařilo. Jen o pár měsíců později totiž zemřela.

Jak se zbavit tety?

Pavel Nárožný chodil na soudní jednání pokaždé pečlivě připraven. Upozorňoval na každý detail a jeho případ se tak protahoval na mnohaleté soudní jednání. Ani tak si ale nemohl užívat nabyté dědictví tak, jak si představoval. O majetek se totiž starala jeho teta. V hlavě se mu proto začal rýsovat plán, jak se zbavit i jí. Udělal ale zásadní chybu. Svěřil se totiž své známé, se kterou bydlel, a kromě zasvěcení do plánování vraždy ji dokonce požádal, aby ji provedla. Chtěl, aby jeho tetě otrávila psa a následně ji utloukla provizorním palcátem, který plánoval sestrojit. Nic z toho se ale naštěstí nestalo. Žena totiž nechtěla mít nikoho na svědomí a o děsivém plánu Pavla Nárožného informovala policisty.

Trvalo ještě dalších několik let, než se soudní jednání v případu Pavla Nárožného dostalo až do závěrečné fáze. Soud později rozhodl o pětadvacetiletém trestu. Ten se ale státnímu zástupci zdál příliš mírný. Argumentoval hlavně vysokou nebezpečností odsouzeného a po odvolání přišlo skutečně daleko přísnější rozhodnutí – doživotí.

Tagy:
vražda dům Olomoucký kraj Přerov dědictví Pavel Nárožný Zvlášť závažné zločiny