Muže zabil parazit požírající mozek. Osudným se mu stal zřejmě výplach nosu vodou z kohoutku

Úřady americké Floridy řeší vzácné úmrtí způsobené nebezpečným parazitem naegleria fowleri. Muž, který amébě požírající lidský mozek podlehl, se zřejmě nakazil, když si vyplachoval nos vodou z kohoutku. O případu informoval web BBC.

Podle odborníků na zdravotnictví z okresu Charlotte County se nebezpečná améba dostala do těla muže poté, co si vypláchl nos vodou z vodovodu. Naegleria fowleri, která způsobuje smrtící amébovou meningoencefalitidu, napadá lidský mozek právě skrze nosní dutiny.

Muž se podle úřadů infikoval 23. února. Poté u něj nastaly zdravotní potíže, kterým později podlehl, potvrdil ve čtvrtek mluvčí floridského ministerstva zdravotnictví Jae Williams. „Úřady ve spolupráci s místními veřejnými službami pracují na objasnění jakýchkoliv potenciálních vazeb a provedení nápravných opatření,“ dodal pro BBC.

Parazit naegleria fowleri se vyskytuje v teplé, čerstvé vodě, tedy například v bazénech, jezerech nebo nádržích. Žaludeční kyseliny si sice s tímto mokroorganismem poradit dokáží, při vniknutí do nosu ale mohou nastat vážné zdravotní komplikace. Infikovaní lidé trpí například bolestmi hlavy, horečkou, zvracením, dezorientací nebo halucinacemi.

Nákaza je sice vzácná, ve většině případů má ale fatální následky. Podle dat amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se mezi lety 1962 a 2021 potýkalo s amébou 154 lidí, z nich přežili jen čtyři. Každoročně se pak v průměru nakazí zhruba tři Američané. Výraznou stopu zanechal parazit také v Československu — v letech 1962 až 1965 zemřelo na amébovou meningoencefalitidu 16 lidí, všichni se nakazili v plaveckém bazénu v Ústí nad Labem. Dodnes se jedná o největší světovou epidemii této nemoci.

Aby se lidé riziku nákazy vyhnuli, doporučují odborníci nevyplachovat nosní průchody nepřevařenou vodou z vodovodu. Mnohem vhodnější způsob představuje sterilní nebo destilovaná voda. Lidé by také neměli nasávat vodu do nosu během pobytu v bazénu, vaně či sprše.

Tagy: