Můžu být bez šance, připustil Biden podle NYT. Trump nyní vede, klíčové budou nejbližší dny

Donald Trump a Joe Biden v debatě na CNN

Je Joe Biden schopen vykonávat prezidentský úřad?

Americký prezident Joe Biden v soukromém rozhovoru s klíčovým spojencem řekl, že potřebuje při svých nejbližších vystoupeních přesvědčit voliče o své způsobilosti k výkonu funkce, jinak může být jeho kampaň za znovuzvolení odsouzená k nezdaru. Napsal to ve středu deník The New York Times (NYT), s nímž nejmenovaná osoba z Bidenova okolí obsah rozhovoru sdílela.

Podle listu je to první veřejně známý náznak toho, že 81letý demokratický prezident vážně přemýšlí o tom, zda má jeho kampaň stále šanci na úspěch po velmi nevydařeném výkonu v televizním duelu s exprezidentem Donaldem Trumpem. Při debatě konané minulý čtvrtek měl Biden chraplavý a tlumený hlas a místy nedokázal dokončovat myšlenky, čímž přiživil obavy voličů, že je na prezidentskou funkci příliš starý.

ČTĚTE TAKÉ: Biden funguje už jen několik hodin denně, přiznává jeho okolí. Demokraté nemají plán B

„Ví, že když bude mít další dvě takové události, budeme někde jinde, cituje NYT prezidentova spojence. Ten zdůraznil, že Biden rozhodně boj o znovuzvolení nevzdal, ovšem uvědomuje si, že při nejbližších vystoupeních se musí ukázat v lepším světle.

Ve svém titulku deník vyjádření shrnul tak, že Biden řekl, že zvažuje, zda v kampani pokračovat. Proti tomuto tvrzení se ihned ohradil Bílý dům. „Tohle je naprosto nepravdivé, uvedl na sociální síti X mluvčí Bidenovy kanceláře Andrew Bates.

O soukromém rozhovoru Bidena informuje také stanice CNN. Podle jejího zdroje Biden připustil že jeho kampaň nyní „prostě nefunguje“. „V průzkumech se propadá, zdroje financování vysychají a rozhovory jdou špatně. On to vnímá,“ uvedl nejmenovaný člověk z okolí prezidenta.

NYT rovněž zmiňuje středeční průzkum stanice CBS News. Podle něj se po debatě Trump dostal před Bidena (50 % ku 48 %) na celostátní úrovni. V klíčových státech nyní Trump vítězí v poměru 51 % ku 48 %.

Ještě výraznější rozdíl se projevil v nejnovějším průzkumu, který si nechal zpracovat přímo deník NYT. Náskok amerického exprezidenta Donalda Trumpa na současnou hlavu státu Joea Bidena v něm narostl na šest procentních bodů. Deník dnes napsal, že to je pro Trumpa nejlepší výsledek v sondážích NYT od roku 2015.

Trumpa v novém průzkumu provedeném ve dnech po televizním duelu podpořilo 49 procent dotázaných, kteří se pravděpodobně zúčastní listopadových voleb, zatímco Bidena 43 procent. Od předchozího průzkumu si republikánský exprezident polepšil o tři body. Mezi registrovanými voliči byl Trumpův náskok ještě o dva body výraznější.

Biden, který klasické rozhovory tradičním médiím dává zřídka, má tento týden na programu rozhovor s televizí ABC News, která první úryvky odvysílá v pátek večer. Také hodlá vystoupit na předvolebních mítincích v Pensylvánii a Wisconsinu, kde dosud průzkumy nasvědčovaly vyrovnanému souboji mezi prezidentem a jeho republikánským soupeřem Trumpem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Katastrofa a zděšení u demokratů, hodnotí Klvaňa výkon Bidena. Spekuluje se i o jeho odstoupení

Tagy: