Biden funguje už jen několik hodin denně, přiznává jeho okolí. Demokraté nemají plán B

Joe Biden s manželkou Jill

Je Joe Biden schopen vykonávat prezidentský úřad?

Je 81letý prezident USA Joe Biden schopný vykonávat prezidentský úřad ještě další čtyři roky? Podle amerických novinářů už i jeho okolí přiznává, že zvládne fungovat jen několik hodin denně.

Obraz, který je k vidění stále častěji. Dezorientovaný americký prezident odchází uprostřed focení nebo nepřítomně hledí do dáli. Když mluví, často ztratí nit. „Opravdu nevím, co vlastně řekl. Myslím, že to neví ani on sám,“ reagoval na zmatená Bidenova slova v debatě na CNN pravděpodobný republikánský kandidát Donald Trump.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vítězství pro naši ústavu, komentuje rozhodnutí soudu Trump. Otázka jeho imunity se řeší dál

Jak píše americký web Axios, Bidenovi nejbližší poradci přiznávají, že prezident je v přijatelné formě zhruba od deseti hodin ráno do čtyř odpoledne. Mezitím má velké propady pozornosti a soustředění. A televizní debata byla právě večer. „Jak mi někteří řekli, nebylo to poprvé, co se takto choval. Mysleli si, že ho dobře připravili a bude v pořádku, to se ale nestalo,“ uvedl pro CNN reportér webu Axios Alex Thompson.

Někteří demokraté nesměle volají po tom, aby strana vybrala jiného kandidáta. Biden sám odstoupit nehodlá. Stojí za ním i jeho rodina. „Nevidím nikoho vhodnějšího, kdo by teď měl sedět v Oválné pracovně, než je můj manžel,“ uvedla první dáma Jill Bidenová. „Tady nejde o to, jak si vedl v debatě, ale o to, jak si vede během prezidentského úřadu,“ podotkla bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Chybí náhradní řešení

Ani jeho skalní voliči si nechtějí připustit, že by prezidentem mohl být někdo jiný. „Rozhodl jsem se na tu debatu radši nedívat. Protože jsem si už vybral kandidáta a nechtěl jsem vidět, kdyby se mu vedlo špatně,“ sdělil obyvatel New Yorku Gary Kuschnereit.

Demokraté si zatím nechávají dělat průzkum, jaký dopad má Bidenovo tristní vystoupení na sponzory a veřejné mínění. Náhradní řešení ale zatím nemají. „Pokud by Joe Biden oznámil: ‚Já odstupuji a vygenerujte někoho jiného,‘ tak je naprosto nejasné, kdo by tím kandidátem mohl být. A i to je jeden z důvodů, proč o tom řada demokratů vůbec neuvažuje, i když všichni vědí, že Joe Biden a celá demokratická strana mají problém,“ uvedl pro CNN Prima NEWS politolog Jakub Lepš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kobza by poslal Bidena odpočívat, Rakušana neoslnil ani Trump. Debatu zhodnotili čeští politici

Tagy:
New York Joe Biden USA Donald Trump Jakub Lepš Jill Bidenová Nancy Pelosi Alex Thompson