Katastrofa a zděšení u demokratů, hodnotí Klvaňa výkon Bidena. Spekuluje se i o jeho odstoupení

Politolog Tomáš Klvaňa v Atlanta hodnotil výsledek debaty CNN mezi prezidentem Joem Bidenem a jeho rivalem Donaldem Trumpem.

Klvaňa: Výkon Bidena v debatě byl pro demokraty katastrofální

V demokratickém táboře amerického prezidenta Joea Bidena zavládlo po debatě s jeho vyzyvatelem Donaldem Trumpem na CNN zděšení. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politolog Tomáš Klvaňa. Demokraté podle něj vnímají její průběh jako „katastrofu“. Připomněl, že Bidenovi lidé bezprostředně po střetu ani nepřišli mezi novináře – zamířili tam jen republikáni, kteří přesvědčovali média o Trumpově vítězství. Představitelé Bidenova týmu nakonec před novináře dorazili až se značným zpožděním. Podle některých expertů není vyloučené, že demokraté ještě Bidenovu nominaci přehodnotí.

„Na levém spektru zavládlo zděšení. Katastrofa pro Bidena, který předvedl velmi slabý výkon,“ zhodnotil ve vysílání CNN Prima NEWS prezidentskou debatu Klvaňa.

Na celý záznam debaty se můžete podívat zde:

Svá slova dokládal i tím, že Bidenovi lidé po debatě ani nedorazili do místnosti s novináři. Oproti tomu republikáni tam zamířili ve velkém – přišel třeba senátor Marco Rubio či kongresman Byron Donalds, o nichž se spekuluje jako o potenciálních Trumpových viceprezidentech. Doplnila je také spoluúřadující šéfka Republikánské strany Lara Trumpová, snacha amerického exprezidenta.

ČTĚTE TAKÉ: Kreml z podpory Trumpa vystřízlivěl, tvrdí Just. Popsal také vnímání Bidena v Rusku

„Že tam nedorazil Bidenův tábor, hovoří za vše,“ dodal český politolog přímo z americké Atlanty, kde se debata uskutečnila. Členové Bidenova týmu nakonec mezi novináře přišli, ale se značným zpožděním.

Klvaňa také zmínil, že Trumpovi ani příliš neškodily časté lži. „V každé třetí větě si vymýšlí,“ pronesl expert. Jedním dechem ale doplnil, že mu to prošlo, protože v osobě Bidena neměl příliš silného oponenta. „Prezident nedokázal oponovat účinně. Nebyl schopen mluvit energicky, rychle a v pravou chvíli emocionálně,“ pokračoval politolog.

Kromě vysokého věku mohlo Bidenovi uškodit i údajné nachlazení, ale s tím musí podle experta počítat. Trump naopak překvapil tím, že neútočil zcela zbytečně a působil kontrolovaně.

Nyní se podle Klvaňy začne mezi demokraty hovořit, zda je správné se vydat do boje o Bílý dům s úřadujícím prezidentem Bidenem. „Biden nedokázal přesvědčit Ameriku, že je dostatečně energický na to, aby mohl být prezidentem další čtyři roky,“ řekl dále politolog.

Prohra v úvodních třech minutách

Podobná kritika zazněla i přímo ve studiu americké stanice CNN. Moderátorka Abby Phillipová uvedla, že u demokratů zavládla panika. „Trump někdy dokázal neuvěřitelné lži proměnit v opravdový argument, zatímco Biden nedokázal být koherentní. Občas začal mluvit o něčem, co Trumpovi nahrálo,“ komentovala Phillipová.

Podle politologického konzultanta Davida Axelroda sice Biden v některých tématech bodoval, například u otázky potratů, ale celkově vzato nezvládl předvést energičnost. „Začátek debaty představoval obrovský šok pro demokraty. Určitě se bude v Demokratické straně mluvit o tom, zda by měl v kampani pokračovat,“ padlo z úst Axelroda.

Bývalá ředitelka strategické komunikace Bílého domu Alyssa Farrah Griffinová, která pracovala pro Donalda Trumpa, prohlásila, že Biden prohrál debatu v úvodních třech minutách. Dodala, že Trump je hrozbou pro USA, ale Biden není člověkem, který by ho dokázal porazit.

Katastrofa to nebyla, míní čeští experti

Podle expertů ve studiu CNN Prima NEWS – amerikanisty Jiřího Pondělíčka a politologa Romana Jocha – debata ale nepředstavovala pro Bidena až takový průšvih. Oba se shodli, že střet neměl vítěze ani poraženého. „Američtí voliči po něm nebudou o moc moudřejší, než byli před ní,“ glosoval Joch.

On i Pondělíček sice připustili, že Bidenův výkon nebyl bez chyb, ale neoznačili by ho za „katastrofální“. Vyměnit nyní Bidena za jiného kandidáta by však prý bylo pro demokraty velmi riskantní. V jejich řadách totiž v současné době není „silnější jméno“, míní.

Tagy:
katastrofa Bílý dům Joe Biden Roman Joch Demokratická strana USA Donald Trump Jiří Pondělíček Tomáš Klvaňa David Axelrod (political consultant)