Kdo nahradí Bidena? Demokraté mohou sáhnout po prezidentově pravé ruce i bývalé první dámě

Americký prezident Joe Biden má za sebou velmi špatnou debatu na CNN s Donaldem Trumpem.

Vše o debatě Biden vs. Trump

Debata na stanici CNN se americkému prezidentu Joeu Bidenovi hrubě nepovedla. Ačkoliv jeho rival a předchůdce Donald Trump říkal jednu lež za druhou, tristní výkon hlavy státu to přehlušil. Mezi demokraty se začíná spekulovat, že by se Biden mohl kandidatury vzdát. Strana by tak proti Trumpovi musela „last minute“ vytáhnout jiné jméno. Nabízí se viceprezidentka Kamala Harrisová, populární guvernéři, ale spekuluje se také o tajném trumfu.

Výkon Bidena v debatě CNN hodnotí zámořští komentátoři jako vyloženě tristní. Kvůli jeho nepřesvědčivému představení se začalo dokonce otevřeně spekulovat o možnosti, že by současný prezident nakonec nemusel stranickou nominaci získat.

ČTĚTE TAKÉ: Biden setrvá v boji o Bílý dům, od rodiny dostal podporu. Debatu podle ní zpackali poradci

Vše se nejspíš rozhodne v srpnu na sjezdu Demokratické strany. Na něm totiž partaj oficiálně jmenuje svého nominanta do podzimních prezidentských voleb. Biden sice naprosto drtivě vyhrál primárky v jednotlivých státech, to ale ve finále nemusí nic znamenat. Volitelé mu tím jednoduše přislíbili svoji podporu, ale definitivní razítko to ještě není.

Americký portál Politico informuje, že pravděpodobnější je poněkud jiná cesta. Biden by v ní sice nominaci získal, ale následně by ji odmítl. Tím by se zahájil proces hledání náhradníka, který by se místo něj postavil nominantovi Republikánské strany – takřka jistě exprezidentovi Donaldu Trumpovi.

Kdo je tedy ve hře?

Pravá ruka nebo talent ze slunné Kalifornie

Namísto Bidena by se jako volba okamžitě nabízela jeho současná sekundantka ve funkci – viceprezidentka Kamala Harrisová. Ta se o nominaci na prezidentku za svoji stranu pokoušela už před čtyřmi lety. Neuspěla, ale vedení partaje ji nakonec dosadilo na druhou nejdůležitější pozici hned za Bidenem.

Ačkoliv je Harrisová oproti Bidenovi i Trumpovi podstatně mladší (59 let, pozn. red.), což je jeden z klíčových faktorů nynějších voleb, její šance nejsou příliš vysoké. Harrisová je totiž dlouhodobě kritizována za to, že je v roli Bidenovy viceprezidentky v podstatě neviditelná.

O viditelnost se naopak vůbec nemusí obávat kalifornský guvernér Gavin Newsom. Ten je vnímán jako velmi talentovaný a charismatický politik, který by do budoucna mohl hrát významnější roli, než dnes ve svém domovském státě.

Newsom byl jeden z mála demokratů, kteří po Bidenově nevyvedené debatě s Trumpem na CNN šli mezi novináře, aby prezidenta hájili. Okamžitě čelil dotazům, zda by nemohl v kampani současnou hlavu státu nahradit. On sám to zatím označil za „nesmyslné spekulace“.

Deník The New York Times ovšem připomíná, že Newsom se nijak netají zájmem kandidovat na prezidenta v roce 2028, takže ambice mu rozhodně nechybějí. Zároveň hlásí, že kalifornský guvernér by mohl případně těžit z krátké kampaně oproti Trumpovi. Američanům je totiž dostatečně známý a republikánský exprezident by neměl příliš času, aby se do něj tvrdě opřel.

Vytáhnou demokraté eso z rukávu?

Nabízí se také jedna nepříliš pravděpodobná varianta, která by ale okamžitě plnila titulní stránky novin. Nominace by totiž mohla přistát v klíně Michelle Obamové, manželce někdejšího prezidenta Baracka Obamy. Na první dobrou se to zdá být jako promyšlený tah. Prostředí Bílého domu dobře zná, stejně tak americkou politiku, navíc byla ve své době velmi populární a viditelná.

Možnost, že by se demokraté mohli vydat cestou Obamové, zmínil už loni republikánský senátor z Texasu Ted Cruz ve svém podcastu. „V srpnu 2024 shodí špičky demokratů Joea Bidena a vhodí tam Michelle Obamovou. To pokládám za obří nebezpečí,“ řekl tehdy Cruz s tím, že jeho rivalové by si tak za nominantku zvolili ženu, za níž by se dokázali sjednotit. Podle jeho mínění by mohla získat více hlasů, než kterýkoliv z demokratických politiků včetně Bidena.

Demokraté mají podle médií i další možnosti. Guvernérská cesta je ve hře nejen v podání Gavina Newsoma. Nominaci by mohli získat také michiganská guvernérka Gretchen Whitmerová či její kolega z Illinois a zároveň jeden z nejbohatších amerických politiků J. B. Pritzker.

Lepš: Pokud Biden neodstoupí, strana ho nutit nebude

Je ovšem otázka, zda se demokraté nakonec skutečně rozhoupou k výměně svého nominanta v boji o Bílý dům jen pár měsíců před volbami.

Amerikanista Jakub Lepš v pořadu K věci k americkým prezidentským volbám:

Amerikanista Jakub Lepš v pořadu K věci na CNN Prima NEWS řekl, že konec Bidena v kampani považuje za nepravděpodobný. „Vrcholní představitelé Demokratické strany se shlukli kolem Bidena a pokud nebude chtít odstoupit, tak ho ponoukat nebudou,“ uvedl pedagog. Na druhou stranu nevyloučil, že by se tato varianta přece jen mohla naplnit.

Americké prezidentské volby započnou na začátku listopadu. U republikánů je takřka jisté, že jejich nominantem bude Bidenův rival a předchůdce Donald Trump.

Tagy: