Spor o Myslbekova Krista na AVU: Část studentů děsí, podle rektorky však zůstane na místě

Na pražské Akademii výtvarných umění (AVU) vyvolala bouřlivou diskuzi plastika Krista na kříži od známého sochaře Josefa Václava Myslbeka. Dílo mělo být přesunuto z exponovaného místa na chodbě vysoké školy mezi exponáty Moderní galerie AVU. Někteří studenti i zaměstnanci školy tvrdili, že je socha děsí. Rektorka AVU Maria Topolčanská však v oficiálním prohlášení uvedla, že socha zůstane na svém místě, a následně vyzvala ke všeobecné diskuzi.

Spor o Krista odstartoval na sociálních sítích příspěvek pedagoga vysoké školy Vojtěcha Míči. „Když nerespektuješ práci někoho jiného, respekt neznamená souhlas a když ji bereš pouze ideologicky, potom se nediv,“ komentoval na Facebooku prvotní informaci, že Myslbekovo dílo bude ze svého místa na chodbě odstraněno.

ČTĚTE TAKÉ: Nová cedule v pražském metru vysvětlí vztah se SSSR. Lepší než dílo odstranit, říká Pospíšil

Někteří zaměstnanci či studenti AVU tvrdí, že je dílo děsí svým vyobrazením utrpení těla i duše. „Mě to taky děsí, když jdu k vrátnici,“ reagovala na sítích vedoucí Digitální laboratoře AVU Jana Doležalová, která své nepříjemné pocity rozvinula: „Nevím, proč to tam stále je. Chápu fakt historického autora, ale ne, proč by mělo být dílo nedotknutelné.“

když nerespektuješ práci praci někoho jiného, a respekt neznamena souhlas, a bereš ji pouze ideologicky, potom se nediv....

Posted by Vojtěch Míča on Thursday, May 9, 2024

Jiní komentující však tomuto názoru oponují. K bouřlivé diskuzi na sociální síti se vyjádřila i samotná škola. „Socha zůstává na AVU, pouze se z důvodu ochrany (na současném místě byla několikrát poničena) přesouvá do vestibulu Moderní galerie AVU,“ oznámili zástupci pod příspěvkem a dodali, že chodba je frekventovaným místem, takže existují obavy o poškození díla.

Socha zůstane na svém místě

V pondělí vydala oficiální stanovisko vydala rektorka školy Topolčanská. Poznamenala, že jako každá škola může i AVU „nakládat se svým fundusem, jak potřebujeme“, a uvedla dva důvody. „Zaprvé škola je sekulární prostor a zadruhé lepší fyzické podmínky pro sochy,“ napsala a dodala, že s dílem se nakonec hýbat nebude.

„Socha zůstane viset na svém místě, na rok, na pět let, dokdy budeme/budete chtít, do nekonečna. Diskutujme,“ vyzvala na Facebooku.

„Žádní organizovaní studenti/zaměstnanci, kterým socha není příjemná, pokud vím, neexistují. Stejně tak neexistuje organizovaná skupina studentů/zaměstnanců, kteří sochu milují. Obojí jsou jednotlivci,“ dodala Topolčanská s tím, že diskuze o budoucím umístění sochy již začala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nahá učitelka před dětmi rozhazuje hlínu do rytmu hudby. Video pobouřilo obyvatele Prahy 7

Tagy:
umění socha Ježíš Kristus studenti vysoká škola diskuze sochař odstranění Praha rektorka pedagogové výtvarné umění Akademie výtvarných umění v Praze Josef Václav Myslbek Maria Topolčanská