Na Barceloně viktoriánům cukaly koutky, co teď? Doma mohou giganty potrápit, říká Švancara

Na uvítanou v Lize mistrů dostala Plzeň od Barcelony pět gólů. Další setkání s jiným levelem fotbalu Viktorii čeká už v úterý večer (18:45), kdy na západě Čech nakráčí na trávník vážení hosté z Interu Milán. Papírově největší šance na bodový lup v hvězdné společnosti přichází právě teď. „Věřím, že přes Inter by Viktorka mohla udělat třetí místo,“ míní s velkou dávkou optimismu Petr Švancara.

Inter Milán rozhodně nepatří mezi fotbalové čajíčky. Ale když ho ve skupině C postavíte vedle Bayernu a Barcelony, vypadají „Nerazzurri“ jako ten trochu slabší kus v partě Goliášů, které může plzeňský „David“ zaskočit. Zvlášť, když hraje na domácí půdě, kde si je daleko jistější.

První lekce v této sezoně Ligy mistrů každopádně české mistry bolela. Oproti roku 2011, kdy si v katalánské metropoli zahrála Plzeň poprvé a vracela se s výsledkem 0:2, schytala vysoký příděl. Ale svěřenci Michala Bílka pojmuli utkání s Blaugranas lehce útočněji než jejich předchůdci za kouče Pavla Vrby. A odměnou jim byl čestný gól Jana Sýkory.

Na druhé straně úřadoval především Robert Lewandowski. V kronikách bude napsáno, že svůj první hattrick v dresu Barcelony po letním přestupu z Bayernu dal právě Plzni.

„Přiznejme si, že jsme větší rozdíl ve skóre čekali. Ale zároveň jsem čekal i to, co se stalo. Tedy sympatičtější projev než před 11 let. Tým už zkušenosti – byť ne se zápasy top charakteru – má. Udělal postup do Ligy mistrů, který byl fantastický. Kluci ukázali, že se této věhlasné soutěže nezaleknou,“ vrací se pro CNN Prima NEWS k utkání z minulé středy s konečným skóre 1:5 bývalý fotbalista a populární glosátor Petr Švancara.

„Hlavně jim to dodá velké množství zkušeností do dalších bojů. Dostali pět gólů, ale věřím, že domácí zápas bude o něco lepší. Mohou je potrápit tak, aby lidé na stadionu a u obrazovek byli daleko nadšenější,“ věří brněnský patriot.

Venku příděly, doma možná příjemné šoky

Odveta ve Štruncových sadech s Barcelonou je ale na programu až na úplný závěr základní skupiny. Teď je plzeňský pažit připravený pro Inter. Pokud domácí sní o bodovém úspěchu v Lize mistrů, největší šanci vymazat z tabulky nulu v kolonce bodů by měli mít teď.

„Takhle se to lehko řekne, ale věřím, že přes Inter by Viktorka mohla udělat třetí místo,“ pokračuje 44letý Švancara. Za takové senzační situace by si Plzeň zajistila přesun do play-off Evropské ligy.

„Věřím v domácí zápasy Plzně. Venku sbírají zkušenosti, doma je mohou využít. Na Bayernu i milánském San Siru to naopak bude extrémně těžké. Muselo by se sejít minimálně devět hráčů v nadživotní formě – gólman musí neuvěřitelně zachytat a soupeř několik situací podcenit. Řekl bych proto, že ve zbývajících venkovních duelech můžeme podobnou dávku vidět,“ hodnotí realisticky někdejší hráč, který měl na hřišti místo na hrotu.

Klíčem k nedopuštění nemilosrdných výsledků je precizní využívání mála prostoru, který věhlasný klub nabídne. Barcelona několikrát, zvláště v prvním poločase, otevřela pro Viktorii okénka, ale naskytnutá možnost byla pryč po neideálním řešení. Švancara to omlouvá a chápe skrze určitou „vyjukanost“.

„Mají respekt z mnoha věcí. Je úplně něco jiného řešit protiútok na Barceloně než doma v lize. Ale teď si už můžou říct: ‚Tady jsme to mohli dohrát lépe. Respekt byl možná přehnaný.‘ Důležité je, že hned na úvod podle mě odehráli nejtěžší zápas. Výsledek zní krutě, ale jiné týmy tam dostaly ještě více.“

Dívali se v televizi, teď to zažili

Zmiňovaný respekt spolu s uvědoměním si velikosti okamžiku šlo vyčíst i z tváří hráčů týmu kolem kapitána Lukáše Hejdy. Minimálně před výkopem. Když stáli seřazení a z reproduktorů gigantického Camp Nou se ozývala znělka Ligy mistrů, někteří z nich, jako například Tomáš Chorý nebo Adam Vlkanova, do kamer ukázali potutelný úsměv. Ten vypovídal o tom, jak jim naplno došlo, kde a proti komu hrají.

„Jsou to profesionální fotbalisté, ale také kluci, kteří si splnili sen,“ zmiňuje Švancara. „V 10 letech se dívali na televizi a za znělky Ligy mistrů sledovali Barcelonu se slavnými jmény. Teď se na jeden z nejslavnějších stadionů světa – Camp Nou – podívali. Stojí tam, proti nim Lewandowski. Hlavou se jim honí, jak začínali, děkují i trenérům, kteří k tomuto úspěchu pomohli. A tito kouči byli u obrazovek pyšní. Hráčům cukaly koutky, dolehlo to na ně. To bylo naprosto v pořádku. Mohli na sebe být vnitřně hrdí.“

Milovanou píseň složenou pro Champions League si Plzeňští s hrdostí a husí kůží vyslechnou ještě pětkrát, a to v rychlém sledu. Skupiny Ligy mistrů budou kvůli mistrovství světa v Kataru netradičně dohrány už 1. listopadu.

Viktoria jistě ráda uvítá reprezentační pauzu, která je na programu po nadcházejícím víkendu. Protože teď v rozmezí 11 dní zažívá frmol zakončený extrémně důležitým utkáním. Zápas s Barcelonou byl svátkem, o víkendu si úřadující šampioni poradili v lize s Olomoucí, teď další slavnostní večírek s Interem a v neděli duel v domácí soutěži se Slavií – hlavním konkurentem posledních let.

„Sešívaní“ zatím mají stejně jako „červenomodří“ 19 bodů, díky výrazně lepšímu skóre jsou Pražané první. Jejich vzájemný zápas může významně ovlivnit boj o titul. Podle Švancary by ale našlapaný jízdní řád neměl být pro Západočechy problém. „Jen u nás si na to stále nemůžeme zvyknout, pořád se o tom bavíme. Zvlášť, když se dostanete do Ligy mistrů, musíte počítat s náročným programem.“

Podle něj je tedy spíše než o únavě relevantnější mluvit o tom, že si do mače se Slavií po konfrontaci s Barcelonou a Interem přinesou viktoriáni návyk na vyšší herní level.

„Takové střety s giganty dostanou hráče do lepší formy. Zvláště ty, kteří přišli v létě. Každý podobný zápas neuvěřitelně posouvá,“ uzavírá Švancara.

Tagy: