Na skládce pneumatik u Borovan zuřil požár. Oheň mohl někdo založit úmyslně, říká starosta

Na Budějovicku hoří skládka pneumatik.

Požár u Borovan

Po požáru skládky pneumatik ve firmě na jejich recyklaci v Borovanech na Českobudějovicku stále zasahují hasiči. Požár, který vypukl v noci na čtvrtek, způsobil škodu 60 milionů korun. Následky ohně na místě, kde nadále platí třetí stupeň požárního poplachu, likvidovalo v pátek ráno pět desítek hasičů. Na sítích o tom informoval mluvčí jihočeských hasičů Vratislav Malý. Starosta Borovan Vít Fialka (Pro Borovansko) nabádá firmy ve městě a v okolí, aby zvýšily ostrahu svých objektů. Nelze vyloučit, že oheň úmyslně někdo založil, řekl v pátek.

„Probíhá střídání směn, na místě bude 12 jednotek, 11 cisteren a přes 50 hasičů,“ sdělil Malý v pátek po 7:00. Dodal, že následky ohně hasili i přes noc. Požár, který vypukl ve čtvrtek ráno ve 2:00, se postupně rozšířil na 1,5 hektaru. Hasiči dostali oheň pod kontrolu ve čtvrtek ráno kolem 9:00, kdy se přestal šířit. Postupně vyslali k zásahu 26 cisteren. Nyní shořelou gumu rozhrnuje nakladač a další na místo hasiči ještě vyšlou.

„Den předtím hořelo v Ledenicích a obě místa jsou od sebe vzdálená jen kousek. Připadá mi to jako zvláštní náhoda. Ani hasiči nevylučují možnost, že by někdo mohl oheň založit úmyslně,“ řekl Fialka. V Ledenicích hořela hala a sklad s nářadím, vznikla tím škoda 25 milionů korun. Požár hasiči začali likvidovat v úterý pozdě večer a práce pokračovaly i ve středu. V noci ze středy na čtvrtek pak začal hořet objekt v Borovanech. Fialka uvedl, že vzhledem k současné situaci by se právě proto podniky v okolí měly ještě více zaměřit na ostrahu svých objektů.

Firma Bonus, kterou požár v Borovanech zasáhl, se 20 let zabývá zpracováváním pneumatik. Z granulátové drtě vyrábí například materiál na plochu dětských hřišť. Uchráněná hodnota majetku činí 100 milionů korun. Recyklační linka, kterou podnik provozuje, zpracovává 30 tisíc tun ojetých pneumatik ročně. Příčiny požáru hasiči vyšetřují. „Pracujeme se všemi verzemi,“ řekl Malý.

Jedná se o druhý větší požár v rozmezí jednoho dne ve stejné lokalitě. Od úterní noci hasiči zasahovali u požáru haly a skladu s nářadím v Ledenicích na Českobudějovicku. Obě lokality dělí vzdušnou čarou jen stovky metrů.

Tagy:
pneumatika požár vzduch okres České Budějovice Borovany