Na Česko se řítí další bouře. Hrozí výpadky elektřiny i pády stromů

Letní bouřka: 10 pravidel, jak přežít bouřku v přírodě ve zdraví

Na Česko se ženou další bouřky. Kde zasáhnou nejsilněji

Bouřky, které od čtvrtečního odpoledne mají zasáhnout Česko, mohou být ve východní části Čech extrémně silné. V pásu od jižních Čech přes východ Středočeského kraje a západ Vysočiny do Pardubického a Královéhradeckého kraje může při nich v úhrnu napršet i přes 90 litrů na metr čtvereční. Doprovodit je může i krupobití a poryvy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Vzhledem k očekávaným i předchozím intenzivním srážkám hladiny menších toků mohou rychle stoupnut. Řeky odvodňující Šumavu a Novohradské hory mohou dosáhnout i na třetí povodňový stupeň.

„Vzhledem k nasycení území po předchozích srážkách a dalším předpokládaným intenzivním srážkám očekáváme rychlé vzestupy hladin zejména menších toků na úroveň prvního, případně druhého stupně povodňové pohotovosti,“ uvedli meteorologové a doplnili, že hlavně v povodí Blance předpokládají ještě vyšší povodňový stupeň.

Lokálně meteorologové očekávají přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopením podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí, komunikací nebo jejich zanesením unášeným materiálem.

Nárazy větru mohou lámat větve a vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Podle meteorologů lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice či problémy v dopravě.

Dodávají, že je proto třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. „Je nutné zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty, nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst a při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ upozorňují.

Varování ČHMÚ před odpoledními bouřkami platí pro Středočeský kraj (Benešov, Čáslav, Český Brod, Kolín, Kutná Hora, Nymburk, Poděbrady, Říčany, Vlašim, Votice), Jihočeský kraj (České Budějovice, Český Krumlov, Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Soběslav, Tábor, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou), Královéhradecký kraj (Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Jaroměř, Jičín, Kostelec nad Orlicí, Nová Paka, Nový Bydžov), Pardubický kraj (Hlinsko, Holice, Chrudim, Pardubice, Přelouč) a Kraj Vysočina (Havlíčkův Brod, Humpolec, Chotěboř, Jihlava, Pacov, Pelhřimov, Světlá nad Sázavou, Telč).

Tagy: