Na cestě ke státnímu médiu. Fico chce zrušit slovenskou veřejnoprávní televizi i rádio

Slovenské ministerstvo kultury připravilo návrh zákona, kterým chce dosáhnout výměny současného ředitele veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) a posílit vliv státu na RTVS. Opozice v reakci předlohu kritizovala a označila ji za snahu vládní koalice RTVS ovládnout. Dvě opoziční strany v reakci na politiku kabinetu premiéra Roberta Fica v úterý oznámily pokračování protivládních protestů, které byly dříve zaměřené proti změnám ve trestním právu.

Schválením nového zákona by měl ve funkci skončit dosavadní generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj, který do čela této instituce nastoupil na pětileté funkční období za bývalé vlády v létě roku 2022.

PODÍVEJTE SE: Fiala vs. Fico. Česko-slovenské vztahy se výrazně ochladily

Nově by už šéfa této veřejnoprávní instituce, která se má přejmenovat na Slovenskou televizi a rozhlas, nevolil parlament, ale sedmičlenná rada. Do ní by čtyři členy vybíral parlament a další tři ministerstva kultury a financí. Oproti nynější praxi bude možné šéfa televize a rozhlasu odvolat i bez uvedení důvodu.

ČTĚTE TAKÉ: Výroky Fica jsou za hranou, ale reakce vlády nebyla šťastná. Má jen dvě možnosti, říká expert

Návrh ministerstva kultury počítá také se zřízením programové rady, která bude posuzovat a kontrolovat program RTVS z hlediska dodržování veřejnoprávního charakteru vysílání.

Představitelé nynější slovenské vlády, která nastoupila loni v říjnu, opakovaně nešetřili kritikou nejen vůči některým slovenským soukromým médiím, ale také vůči RTVS. Ministryně kultury Martina Šimkovičová minulý týden ohlásila, že chce dosáhnout výměny vedení RTVS a že její úřad ustoupil od dříve plánovaného rozdělení RTVS na samostatnou televizi a rozhlas.

Řekla také, že z RTVS by se měla stát instituce, která bude dávat prostor každému. RTVS už dříve odmítla její tvrzení, že neplní svou veřejnoprávní funkci, a poukázala mimo jiné na průzkum veřejného mínění, že její televizní zpravodajství diváci považují za nejobjektivnější na Slovensku.

Premiér Fico, který své názory a připravovaná rozhodnutí často zveřejňuje na sociální síti, loni ohlásil bojkot čtyř soukromých médií včetně nejsledovanější soukromé televize Markíza. Kritizoval rovněž RTVS.

Opozice svolává protesty

Opozice v reakci na návrh ministerstva kultury varuje, že nová Slovenská televize a rozhlas už nemá být médiem veřejné služby, ale vládní moci. Podle ní jde o další zápas o důležitý pilíř demokracie na Slovensku. Kvůli krokům vládní koalice ohledně RTVS a v dalších záležitostech opoziční strany Progresivní Slovensko (PS) a Svoboda a Solidarita (SaS) svolávají na pátek další protivládní demonstraci.

„Vláda ohlásila frontální útok na RTVS, chtějí ovládnout a zničit nezávislá média. Už se zmocnili tajné služby a policie, zrušili speciální prokuraturu a vyhrožují i ústavnímu soudu. Dělají nám ostudu v zahraničí a ohrožují miliardy z evropských fondů,“ uvedl šéf nejsilnějšího opozičního hnutí PS Michal Šimečka ve společném prohlášení se SaS.

Ficova vláda postupuje presne podľa scenára autokratov. Podrobiť si verejnoprávne médiá, zastrašiť tie nezávislé,...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Tuesday, March 12, 2024

Opoziční strany a občanští aktivisté dříve pořádali velké protivládní demonstrace kvůli návrhu Ficovy vlády na změny v trestním právu. Balík zákonů v trestním právu pak vládní koalice prosadila ve sněmovně, platnost části z nich ale pozastavil slovenský ústavní soud.

Nynější Ficova vláda už provedla personální výměny na mnoha úřadech a v různých institucích. Měnila kvůli tomu kompetenční zákon, když kromě jiného oslabila personální pravomoci hlavy státu a prezidentku Zuzanu Čaputovou obešla i při dosazení svého kandidáta do vedení civilní tajné služby SIS.

Tagy:
televize rozhlas koalice Robert Fico vláda trestní právo Progresívne Slovensko Rozhlas a televize Slovenska Ministerstvo kultury České republiky veřejnoprávní médium