Výroky Fica jsou za hranou, ale reakce vlády nebyla šťastná. Má jen dvě možnosti, říká expert

Politolog Lukáš Jelínek v Partii plus na CNN Prima NEWS

Partie PLUS (10)

Můžeme slovenského premiéra Roberta Fica „držet na uzdě“ v rámci NATO, Evropské unie nebo Visegrádské čtyřky, nebo si ho prostě nevšímat, řekl v Partii PLUS na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek. Přerušení česko-slovenské mezivládní komunikace ale podle něj nebyl nejšťastnější krok, přestože jsou Ficovy výroky za hranou.

Výroky slovenského premiéra Roberta Fica jsou za hranou, řekl místopředseda hnutí STAN Jan Farský v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. S jeho slovy souhlasí i politolog Lukáš Jelínek. „Česká republika by se vůči takovým výrokům měla jednoznačně vyhranit,“ řekl Jelínek v Partii PLUS na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fico nás izoluje, zuří slovenská opozice. Babiš s Okamurou se naopak ostře pustili do Fialy

Forma, kterou zvolila česká vláda, ale podle něj není nejšťastnější. „My máme na výběr, jestli se pokusíme ‚držet Roberta Fica a jeho vládu na uzdě‘ v rámci partnerství v NATO, Evropské unii nebo ve Visegrádu a na druhé straně máme možnost ho nechat propadnout té proputinovské gravitaci tím, že si ho už vůbec nebudeme všímat,“ popsal politolog.

Podle Fica se česká vládní garnitura rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně mluví o míru. Šéfkomentátor Deníku Martin Komárek míní, že pro Fica jde o ponížení, které bude chtít nějakým způsobem vracet. „Když si vlády a státy navzájem něco vracejí, tak to nikdy nedopadá dobře. Právě z tohoto důvodu měla vláda Petra Fialy to rozhodnutí zvážit, i když chápu důvody,“ řekl Komárek.

Odplatu ale Jelínek neočekává. „Pro něj je důležité především to, jak působí na své domácí publikum. To, co se děje za hranicemi, je pro něj druhořadé,“ sdělil Jelínek. Dodal, že hlubší dopad na mezinárodní vztahy podle něj Ficovy výroky mít nebudou. „Jiná věc je, jestli třeba podobnou trajektorií jednoho dne nevykročí třeba i Česká republika s příští vládou,“ podotkl politolog.

Tagy: