Náhlá smrt českého podnikatele na dovolené. Vala se zasloužil o záchranu zámku na Vysočině

Před čtrnácti lety se podnikatel a stavitel Bronislav Vala rozhodl udělat riskantní krok – koupil chátrající zámek ve Valči. Svou pílí a nasazením dokázal z ruiny znovu vytvořit prosperující areál, který se těší vysoké návštěvnosti. Mnohé proto šokovala zpráva, že úspěšný hoteliér náhle zemřel. Stalo se tak minulý týden na dovolené v Itálii.

Informaci o smrti podnikatele potvrdilo webu iDNES jak ministerstvo zahraničí, tak kolegové z jeho firmy V-Stav. „Můžeme potvrdit, že v Itálii došlo minulý týden k úmrtí českého občana během vyjížďky na kole. S ohledem na rodinu ale nebudeme komentovat další detaily,“ uvedla mluvčí ministerstva Mariana Wernerová.

Ze zprávy o smrti oblíbeného podnikatele jsou v šoku jak přátelé, tak kolegové. Všichni se shodují, že byl Vala neskutečně pracovitým člověkem, který se mimo jiné zasloužil o rozvoj Třebíčska a Hrotovicka. Právě zde se nachází zámek Valeč, kterým se Vala dostal i do povědomí široké veřejnosti.

Ke koupi zchátralého komplexu se dlouho dobu neměl. Ve Valči ale bydlel s rodinou, a tak sledoval, jak se zámek mění v ruinu. „Deset, možná i patnáct let jsem si říkal, zda najdu odvahu ho koupit. Kdyby byl zámek v sousední vesnici, asi bych do toho nešel,“ svěřil se v rozhovoru pro iDNES Vala. Zprvu si chtěl zámek pronajmout, majitelé však trvali na prodeji.

Zámek si na sebe musel vydělat

„Sídlo firmy jsem si nakonec udělal v Hrotovicích. Věděl jsem, že když zámek koupím, bude si na sebe muset vydělat. Cestu jsem viděl v kongresové turistice a wellness. V roce 2008 jsem tedy zámek koupil a v roce 2011 jsme začali s jeho rekonstrukcí. O dva roky později jsme ho otevřeli,“ doplnil podnikatel, kterému kromě zámku patří zmiňovaná stavební firma V-Stav, hotely v Praze či Sport V hotel v Hrotovicích.

Jeho plán se naplnil, rekonstrukce budovy a jejího okolí se vyplatila a lidé se do luxusního zámku rádi vrací za odpočinkem. Na svou práci mohl být Vala pyšný, minimálně ho za ni obdivovali jeho kolegové z branže.

Tagy:
nehoda smrt Itálie rekonstrukce zámek podnikatel Praha okres Třebíč Bronislav Vala Valča Hrotovice zámek Valeč