Odpočiňte si na místě, kde relaxovala i Ema Destinnová. Chateau Trnová je oáza klidu

Kdo by někdy nesnil o životě na zámku? V dnešní době si ovšem můžeme takový pocit alespoň na chvíli dopřát všichni. Třeba v Chateau Trnová u Prahy, kde pobývala Ema Destinnová a kde prý Františka Škroupa napadaly hudební motivy pro píseň, která se později stala českou hymnou.

Nejstarší, barokní část zámku, jednopatrové stavení obdélníkového půdorysu se střechou s vikýři, byla vystavěna roku 1688. Sloužila jako ubytování pro dominikány od sv. Jiljí v Praze. Ve 20. letech 18. století vznikl v areálu zámku panský velkostatek a dnes zámek vlastní manželé Markéta a Finn Hansenovi.

„Bylo to v době covidu, kdy můj manžel měl více času, přemýšlel, co kde je na internetu. Náhodou našel zámeček a nás to místo oslovilo,“ vyprávěla v pořadu Prima Česko Markéta Hansen.

Manželům učarovalo stejné místo jako Václavu Škroupovi, bratrovi Františka Škroupa, autora nápěvu české hymny, který ho roku 1838 koupil.

„Traduje se, že František Škroup, který sem jezdíval ještě dříve než jeho bratr Václav, se procházel v přírodě kolem Trnové a při pohledu na Vltavu dostal inspiraci na tu část Fidlovačky, která se později stala českou hymnou,“ pokračovala Markéta Hansen.

Ema Destinnová jezdila na zámek v letech 1908 až 1911. S oblibou chodila s puškou po trnovském revíru, lovila ryby a na vycházky si oblékala kalhotový kostým, což v té době budilo velkou pozornost.

Zahrady kolem Chateau Trnová jsou vyhlášené, zdobí je velké množství různých keřů a také květin. Sázela je sama majitelka zámečku: „Samozřejmě jsem to dělala, aby to bylo lahodné pro oko a aby se tu květinám dařilo. U jezírka, kde je vlhko, jsem třeba sázela šalvěj či hortenzie.“

„Na zámku děláme i svatby. Novomanželům vyhovuje, že to mají blízko k Praze a i přesto je zde klid,“ zmiňuje Hansen. Zámeček je také vhodným místem pro přenocování spojené s výlety do okolí. „Nedaleko leží Karlštejn, Dobříš, Mníšek. Vášniví golfisté mohou využít hřiště na Zbraslavi či v Líšnici.“

Tagy:
zahrada hudba víno zámek svatba květiny Česko Praha Ema Destinnová národní hymna František Škroup svatý Jiljí