Žraloci stále častěji vyhledávají rušné pláže, zjistili vědci. Kde je největší hrozba útoku?

Žralok (ilustrační foto)

Plavce v Kalifornii napadl žralok

Výskyt žraloků u turisticky oblíbených pláží není během letních dovolených v určitých destinacích nic výjimečného. Američtí vědci ale zjistili, že obávaný predátor se u rušných pláží objevuje stále častěji. Přesný důvod zatím neznají, ale pro návštěvníky některých lokalit jde o silné varování. Přehled míst, kde žraloci útočí nejčastěji, naleznete níže v článku.

Zatímco někde nemusíte mít během letní dovolené strach, že vás při koupání nepříjemně překvapí některý ze zvířecích ozubených mořeplavců, jinde musíte být velmi obezřetní. Na světě existují lokality, které jsou domovem velkého počtu žraloků. Právě v nich každoročně dochází i k útokům na člověka. Za rok 2022 jich je zatím hlášeno 29, z toho tři případy byly smrtelné.

Vyplývá to ze studie vědců z amerického Miami. Nejvíce útoků evidují Spojené státy americké (13). Sedm útoků se stalo na populárních plážích na Floridě a dva v Kalifornii. Druhé místo v pomyslném žebříčku patří Austrálii. V roce 2022 tam došlo už k devíti soubojům mezi člověkem a žralokem, z toho jeden útok byl smrtelný. Tragické události se staly také v Mexiku a Karibiku. V roce 2021 zabili žraloci 11 lidí, počet nevyprovokovaných útoků se celosvětově zastavil na čísle 73.

Jelikož k atakům často dochází u příměstských pláží, vědci z Miami se snažili zjistit, jak jednotlivé druhy žraloků reagují na urbanizaci. Sledovali například žraloka bílého, vouskatého nebo kladivouna. Výsledek výzkumu byl překvapivý. Žraloci se stále více přibližují k hlučným městům, hlasitým zvukům a světlu nočních rozzářených měst.

„Pouze málo studií se zabývalo pohybem oceánských predátorů v souvislosti s urbanizací. Jiné výzkumy dosud ukázaly, že suchozemská zvířata se městům spíše vyhýbala. Očekávali jsme, že to bude stejné u žraloků. Opak je pravdou,“ uvedl jeden z autorů studie Neil Hammerschlag.

Žraloci se podle studie chovají jako zvířata, která částečně využívají městské oblasti. Jednou z věcí, která je k pobřeží přitahuje, může být i odhazování mrtvých ryb do vody lidmi. „Přístup žraloků se velmi liší například od vlků, které je těžké zpozorovat i ve volné přírodě. Lidem se totiž cíleně vyhýbají,“ porovnali vědci.

Tagy: