Vědci natrefili v hlubinách oceánu na prapodivného tvora. Jsme z něj nadšení, jásají

Vědci na Novém Zélandu natrefili v hloubce 1 200 metrů pod mořskou hladinou na prapodivného tvora. U oceánského dna v oblasti Chatham Rise se totiž potulovala chiméra, hlubinná paryba, která si kvůli svému strašidelnému vzhledu vysloužila řadu přezdívek. Podle vědců jde o úžasný nález, který umožní další zkoumání tohoto vzácného druhu.

Přízračný žralok, žralok duch, krysí ryba, králičí ryba, strašidelná ryba či prostě chiméra. Prazvláštní chrupavčitá hlubinná paryba se kvůli svému neobvyklému vzhledu dočkala řady trefných pojmenování. Vědci na Novém Zélandu teď objevili u hlubinného dna mládě chiméry, které na první pohled vypadá jako slizký tvor vystřižený ze sci-fi románů.

Bytost má kostru utvořenou pouze z chrupavek, a proto vypadá na první pohled slizce a poddajně. Zárodky chiméry se klubou z vaječných kapslí, které leží u mořského dna. Mlaďáta se do momentu vylíhnutí živí žloutkem.

Vyfotografovaný tvor se musel vylíhnout teprve nedávno, jelikož jeho tělo bylo celé potažené žloutkem, uvažují vědci, kteří na chiméru narazili.

„O přízračných žralocích toho příliš nevíme. To málo, co jsme shromáždili, máme z pozorování dospělých druhů,“ vysvětlil pro americkou CNN vědec Brit Finucci, který se objevu účastnil. „Je totiž velmi vzácné natrefit u tohoto druhu na mladé, proto jsem tak nadšený,“ dodal.

Vědci doufají, že díky čerstvému nálezu zjistí o chimérách více a pochopí, jakým specifickým způsobem se tento druh vyvíjí.

Tagy: