Na dovolenou autem? Experti radí, co před cestou do Chorvatska či Itálie nepodcenit

Cestování autem

Cestování v autě

Jedním z oblíbených dopravních prostředků českých turistů je během léta bezpochyby osobní auto. Ať už se ale chystáte do jednoho ze sousedních států, či do Chorvatska nebo Itálie, měli byste si trasu velmi dobře naplánovat. Reportéři CNN Prima NEWS vyzpovídali experty, kteří radí, co při delší cestě autem nepodcenit a na co si dát pozor.

Hustý provoz, přeplněné silnice a vidina stovek kilometrů před sebou. Řidiči, které během letních prázdnin čeká dlouhá cesta autem do vysněné destinace, by neměli podcenit několik zásadních věcí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po dovolené v Chorvatsku je rekordní poptávka. Má ale úskalí, říká mluvčí cestovní kanceláře

„Pokud se chystám na delší cestu, měl bych se na ni pořádně připravit – předem se podívat, kudy pojedu, případně si nachystat navigaci,“ uvedl koordinátor BESIP (hlavní koordinační subjekt bezpečnosti silničního provozu v ČR) pro Karlovarský kraj Lukáš Hutta.

Řidiči, které vyzpovídali reportéři CNN Prima NEWS, prý cesty plánují vesměs s dostatečným předstihem. Někteří z nich předem počítají i se zastávkami na odpočinek. Jsou si tak dobře vědomi skutečnosti, že velká část dopravních nehod, včetně těch nejvážnějších, je způsobena únavou či nepozorností.

Odborníci také během delší cesty doporučují dodržování pitného režimu. Řidiči by v první řadě neměli přeceňovat své síly. Známá poučka říká, že je lepší na dovolenou dojet se zpožděním než nedojet vůbec.

Kromě řidiče by mělo být na cestu perfektně připravené i samotné vozidlo a jeho výbava. Určitě je vhodné mít po ruce reflexní vestu i lékárničku. Pokud jde o zmíněné vesty, například v Rakousku by jich měl cestovatel mít stejný počet, jako je zrovna počet pasažérů. I takové detaily by si měli turisté před dovolenou zjistit.

Další rady, které by se vám při cestě autem do zahraničí mohly hodit, naleznete v úvodním videu. Reportáž se kromě jiného zabývá i srovnáním cen pohonných hmot v Česku a v dalších zemích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vydali jste se do Chorvatska například obytným vozem? Využijte Falkensteiner Premium Camping Zadar

Tagy: