Svět pořád čeká na objevení. Česko je ale nejlepší, říká cestovatel Vaňourek

Do Prima Česka bez pochyby patří i zajímaví lidé. Jedním z nich je Tomáš Vaňourek z Plzeňska. Toho inspirovaly dvě významné osobnosti, a to cestovatelé Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka, o nichž už diváci pořadu Prima Česko také slyšeli. A tak pokud patříte k těm, kteří rádi sní o velkých dálkách, ale nemají šanci je objevovat, právě teď je vaše chvíle.

Už jako dítě snil o dobrodružných výpravách. Po dokončení vysoké školy začal Tomáš Vaňourek z Plas pracovat jako obchodní ředitel. Po čase se ale rozhodl věnovat tomu, co ho lákalo – poznávání nových míst. Vydal se tak v roce 2018 společně s kamarádem po stopách legendárních cestovatelů Zikmunda a Hanzelky do Asie. Procestoval 32 zemí, urazil skoro 130 tisíc kilometrů. Při tom dokumentoval, jak moc se svět změnil. „Vůbec jsem netušil, že tohle téma odkryje ještě spoustu věcí, které nikdy nebyly publikované. Dnes po 75 letech jedeme po stopách Hanzelky a Zikmunda a pořád objevujeme věci, které kluci veřejnosti nestihli ukázat, a k tomu objevujeme svět, “ vykládá cestovatel v pořadu Prima Česko.

Svět stále čeká na objevení

Planeta se během dlouhých desetiletí změnila v mnoha ohledech. Nejznatelněji prý v počtu lidí, které na cestách potkávali. „Dnes je nás osm miliard. Když kluci byli na cestě, tak byly dvě miliardy lidí na planetě. A to je cítit všude. A taky se rozplynul mýtus, že celý svět už je objevený. To vůbec není pravda. Svět pořád čeká na objevení,“ je přesvědčený Tomáš Vaňourek.

Jak dále upozorňuje, výrazně se změnilo i samotné cestování. Především co do komfortu i úrovně dopravních prostředků a technických vymožeností. Když se dnes člověk někde ztratí, stačí najít signál, podívat se na chytrém telefonu do map, popřípadě si přivolat pomoc. Dřív se musel spoléhat na sebe. Snazší je také fotografování nebo třeba i psaní deníku. „Z našich deníků vzniklo asi 1500 stránek textu, který jsme potom zpracovali do knížky. My jsme měli počítač a to stačilo. Kluci museli vézt psací stroje, všechno to sepisovat a vézt na průklepácích. Posílali z Afriky bedny zpět sem do Československa, kde to zpracovávali,“ vypráví cestovatel.

Co se nezměnilo, je fakt, že na podobnou expedici se musí cestovatel obklopit spolehlivým týmem a sehnat sponzory. To se Tomášovi podařilo, a proto zanedlouho po své první cestě vyrazil za dalším dobrodružstvím, tentokrát do Afriky. Právě tam také zažil i nejvypjatější momenty svého života, konkrétně na severovýchodě kontinentu v Súdánu. „Když jsme tam přijeli, začal neúspěšný pokus o převrat a potom úspěšný pokus. A jednoho dne jsem se vzbudil a byli jsme ve válce,“ vzpomíná na náročné chvíle Vaňourek. A pokračuje: „Ta země je hrozně tvrdá na všechny lidi, kteří v ní žijí. Je to 50 milionů lidí. A i když vynechám ty extrémy, jako že tam po mně párkrát stříleli nebo že jsem seděl čtyři dny ve vězení, tak ten boj o přežití byl složitý.“

V zemi musel nějaký čas dokonce přežívat s rozpočtem pět korun na den. Za měsíc tak zhubnul 12 kilo. Nakonec se ale v drsné zemi adaptoval a teď na Súdán nedá dopustit. Připouští ovšem, že to rozhodně není vhodná destinace pro rodiny s dětmi, ale spíše pro dobrodruhy.

ČTĚTE TAKÉ: Rarita ve Varnsdorfu: Jediné české kino promítající 70mm filmy na extrémně prohnuté plátno

Doma je doma

Tomáš Vaňourek procestoval notný kus světa. Nicméně Česko je pro něj nenahraditelné. „Za svou základnu a svůj domov považuju Česko a vždy asi budu. Severní Plzeňsko, tady to je prostě nádherné. V zimě zima, v létě teplo a prší tady. Vlastně proto sem jezdí spousta kultur z celého světa, aby se podívaly na to, že ve střední Evropě máme všechno,“ nezapírá protřelý průzkumník.

A které místo v cizině Tomáši Vaňourkovi přirostlo k srdci nejvíc? „Myslím, že to je ostrov Moheli na Komorském souostroví. Je to něco naprosto nepopsatelného. Od úžasného potápění až po naprosto skvělé lidi, kteří jsou úplně obyčejní a váží si jen toho, co mají. Tam se člověk opravdu najde a sáhne si na tu pravou podstatu bytí.“

A my Tomášovi přejeme ještě spoustu úspěšných cest a hlavně šťastných návratů domů.

Tagy: