Na fotce s bílým práškem mohu být já, připustila Vaňková. Přiznala i zkušenost s drogami

Schůzka, na které primátorka Markéta Vaňková (uprostřed) sdělila zástupcům politických subjektů, jak bude vypadat koalice.

Vaňková a fotomontáž

Kauza primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS) nabývá na závažnosti. Politička se dosud k fotografii, na níž má být zachycena s bílým práškem připomínajícím kokain, vyjadřovala v tom smyslu, že se jedná o montáž. Jako první o tom informoval web CNN Prima NEWS. Nyní však pro televizi Nova uvedla, že fotografie mohla být pořízena před několika lety. Podle svých slov je připravena rezignovat.

„Včera jsem byla stoprocentně přesvědčená, že k takové situaci dojít nemohlo. Nicméně ve večerních hodinách mi kolega volal a řekl mi, že je možné, že před dvěma či třemi lety mohla podobná fotografie vzniknout,“ řekla v pondělí pro televizi Nova Vaňková.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bílý prášek a smotaná rulička? Fotomontáž, říká primátorka Vaňková. Dokazují to i aplikace

Brněnská primátorka se podle svých slov účastnila společenské akce a při návratu v nočních hodinách narazila spolu se svým náměstkem Robertem Kerndlem (ODS) na skupinu mladých lidí. S nimi měli strávit několik desítek minut. Z celého večera si prý některé okamžiky nepamatuje.

„Tuto konkrétní situaci si nevybavuji, tudíž v tuto chvíli nedokážu říct, zda je ta fotografie pravdivá, nebo ne. Ale úplně vyloučit to nemůžu,“ připustila. Sama se zařadila mezi ty, kteří „jsou přístupní k legalizaci omamných látek“. Zmínila, že tvrdým drogám neholduje, ale s přáteli si kromě skleničky vína či piva dá také HHC (kanabinoid získaný z rostlin konopí, jehož prodej je v ČR legální, pozn. red.).

Vaňková ještě v neděli pravost fotografie pro redakci CNN Prima NEWS rezolutně odmítla. „Jedná se o fotomontáž a tento styl politického boje považuji za nevhodný a nechutný,“ napsala v SMS zprávě.

Pokud se brněnští zastupitelé rozhodnou, že je celá aféra důvodem k její rezignaci, prý tak učiní. Dodala však, že k ní ze svého pohledu důvod nevidí.

Mezi zastupiteli Brna jsou spory, situace však není kritická

Snímek s nejasným původem sdílel mimo jiné taky opoziční zastupitel města Matěj Hollan. „Sdílel jsem to jako situační věc. Sám se zabývám dekriminalizací, legalizací nebo regulací těchto návykových látek, protože nesouhlasím s jejich kriminalizací,“ dodává se pro CNN Prima NEWS. V návaznosti na vyjádření Vaňkové napsal ve svém facebookovém příspěvku, že primátorka by měla rezignovat především z jiných důvodů. Ocenil však, že se k celé kauze „postavila čelem“.

Teď zcela vážně, jak jsem to i posílal Seznam Zprávám na dotaz, jestli má primátorka rezignovat: Myslím, že primátorka...

Posted by Matěj Hollan on Monday, July 31, 2023

Mezi jednotlivými stranami i politiky zastupitelstva panují dílčí spory. Jednotliví zastupitelé si však nemyslí, že by aféra měla cíleně sloužit k vyřizování účtu či poškození domnělé politické konkurence. „Ohledně některých témat se rozepře vedou, ale neřekl bych, že je celá situace nějak kritická,“ sdělil pirátský zástupce ve vedení města Marek Lahoda.

Jinak však na aféru nahlíží brněnský zastupitel za SPD Leoš Prokeš. „Pan náměstek Kerndl spolu s radním Chvátalem měli fyzickou potyčku na jedné slavnosti. Myslím, že právě to mluví za vše, tedy jak celá koalice funguje,“ míní.

I přes vyhrocenost atmosféry v brněnském zastupitelstvu by prý fotografie neměla mít na koalici zásadní vliv. „Fotografie, která nemá aktuální platnost, se na sociálních sítích objevila již po posledních komunálních volbách v roce 2020. Předpokládám, že měla právě za cíl zdiskreditovat primátorku Vaňkovou,“ tvrdí politolog Miloš Gregor.

Tagy: