Na hranicích se Slovenskem začaly další kontroly kvůli migrantům. Turisté by měli zpozornět

Sedm migrantů zadrželi středočeští policisté v neděli 3. července odpoledne.

Česká policie zahájila kontroly na česko-slovenské hranici kvůli vysokému počtu uprchlíků, kteří přes Česko přecházejí do Německa a Rakouska. Policie bude kontrolovat 27 bývalých hraničních přechodů i zelenou státní hranici, kterou nebude možné minimálně deset dnů překračovat. Slovenský premiér ve středu české rozhodnutí kritizoval. Kontroly v reakci na české opatření od čtvrtka zavádí na hranici se Slovenskem i Rakousko.

Na česko-slovenské hranici jsou od půlnoci policejní hlídky na 17 silničních, sedmi železničních a třech říčních přechodech. Turisté se nemohou volně pohybovat po stezkách a cestách, které vedou po státní hranici nebo střídavě na území obou sousedních zemí. Hrozí za to pokuty, na místě až do pěti tisíc korun. Výjimku budou mít zemědělci, lesníci, myslivci či rybáři při výkonu své práce v příhraničí.

Policisté od začátku letošního roku zajistili na území republiky téměř 12 tisíc migrantů. To výrazně překračuje čísla z roku 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. Současně zadržela 125 převaděčů, zatímco v minulých letech šlo řádově o jednotky či nižší desítky případů ročně. Policisté proto budou hlídat i takzvanou zelenou hranici. Čekají, že se skupiny převaděčů budou snažit obejít přijatá opatření.

Kritika ze Slovenska

Vláda o dočasném zavedení kontrol rozhodla v pondělí večer. V první fázi podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) bude trvat deset dní, tedy do 8. října. Čas chce využít k jednání se slovenskou stranou, poté kabinet situaci vyhodnotí. Slovensko v úterý uvedlo, že rozhodnutí ČR respektuje. Ve středu ho ale slovenský premiér Eduard Heger kritizoval.

„Trochu zde selhala práce na straně České republiky. Takto se to nedělá. Je potřeba to řešit komunikací, nikoliv takovýmito překvapeními. Krok, který udělala Česká republika a zavádějí ji další země, není správný, protože jde proti principům Schengenu,“ řekl novinářům Heger. Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec navrhl pomoc Maďarsku se zajištěním jeho vnějších hranic a v této souvislosti chce jednat se sousedními zeměmi. Pokud se s nimi nedohodne na opatřeních, Slovensko podle něj zavede kontroly na hranicích s Maďarskem.

Český ministr vnitra Vít Rakušan ve středu uvedl, že Česko se snažilo situaci kolem rostoucí migrace dlouhodobě řešit diplomatickou cestou, ale nevedlo to k úspěchu.

Tagy: