Na ISS přistáli ruští kosmonauté ve žlutomodrých oblecích. Co to znamená? diví se svět

Co to má znamenat? Jde o projev solidarity s Ukrajinou, je to náhoda, nebo dokonce provokace ze strany Ruské federace? I takové otázky se objevují v diskusích na sociálních sítích pod příspěvky, které odkazují na přílet nové ruské posádky na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Doslova pozdvižení způsobily záběry trojice ruských kosmonautů, kteří dorazili na Mezinárodní vesmírnou stanici. Po zadokování jejich lodi a odšroubování vstupního poklopu se totiž v průlezu objevily postavy ve žlutých kombinézách s modrými znaky. Obleky jsou opatřeny také nášivkami v barvách ruské vlajky.

A svět nyní řeší, co to má znamenat. Na první pohled to vypadá jako odvážné gesto trojice rebelů, kteří nasedli do kosmické lodi v tradičních barvách a těsně před spojením s ISS se převlékli do žlutých overalů. Jenže by je museli nějak propašovat na palubu a schovat, čehož by si nesměl všimnout nikdo z obsluhy, která jim se startem pomáhala.

Měli jsme hodně žluté

Vysvětlení je výrazně méně senzační. Když po úspěšném přistání na ISS proběhla živě přenášená tisková konference, přišla také otázka na barvu obleků. „Byla to naše volba, z jaké barvy látky chceme obleky. Už jsme měli nahromaděno hodně žlutého materiálu, tak jsme ho potřebovali spotřebovat,“ odpověděl Oleg Artemjev, jeden z kosmonautů.

Ani to ale nebylo pro uživatele sociálních sítí dostatečným vysvětlením. V diskusích se objevují různé názory, které se pohybují s různou četností ve spektru od „odvážný projev solidarity Ukrajině“ až po „cynická připomínka výročí anexe Krymu, která ale nevyšla dle představ“. Domněnku, že jde o projev solidarity s Ukrajinou, nicméně vyvrací skutečnost, že ve žlutých oblecích byli ruští kosmonauti spatřeni už dříve, přestože jejich tradiční barva je modrá.

Asi těžko overaly pašovali

Teorii o solidaritě vyvrací například i Eric Berger, analytik webu Ars Technica, který se zabývá vším, co se týká vědy a technologií včetně dobývání kosmu. „Obleky pro let do vesmíru se vybírají několik měsíců před startem mise. Je možné, že to byla náhoda, ačkoli velmi velká náhoda. Sice jsem nenašel žádné vysvětlení, proč mají pro cestu na ISS žluté obleky, ale divil bych se, kdyby je propašovali na palubu,“ napsal. Pod jeho příspěvky se objevily fotografie Olega Artemjeva ve žlutém overalu, které mají pocházet z roku 2018.

Na každý pád šlo o první přílet ruské posádky na Mezinárodní vesmírnou stanici od zahájení invaze vojsk Ruské federace. Na oběžné dráze nahradí své tři kolegy, kteří se zpět na Zemi vydají 30. března, uvedla britská BBC.

Tagy: