Válka, která se rozpíná do kosmu? Hrozí kolaps vesmírné stanice, varují Rusové

Výstup na Mezinárodní vesmírnou stanici (15. 3. 2022)

Vývoj bojů na Ukrajině (18.3.2022)

Současné napětí mezi Západem a Ruskem způsobené válkou na Ukrajině se přelévá i do kosmu. V pátek totiž k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) zamíří ruská raketa Sojuz se třemi astronauty, čímž se tamní poměr sil překlopí ve prospěch Ruska. Evropská i americká kosmická agentura se tak připravují na to, co může napětí mezi astronauty způsobit.

Mezinárodní vesmírná stanice má být už z podstaty harmonické a apolitické místo. Alespoň teoreticky. Jenže už i v kosmu se řeší, jak válka na Ukrajině pošpiní vztahy mezi USA a Ruskem a zda to ve finále neohrozí bezpečnost a kontinuálnost vesmírné mise.

Byli to ostatně Rusové, kteří před něčím takovým začali varovat. Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin prohlásil, že ruské sankce uvalené na Moskvu mohou zničit spolupráci na ISS a vést ke kolapsu celé vesmírné stanice. Třeba kvůli tomu, že by se Rusové rozhodli svůj modul odpojit.

To Joel Montalbano z NASA, který se stará o americký program na ISS, věří, že pozemské rozbroje tam vysoko ve hvězdách nikdo nepocítí. „Je to jeden tým. Pracujeme společně. Není to operace, kterou byste mohli rozdělit a jít si svou cestou, protože vše je od začátku postavené na vzájemné závislosti,“ řekl na tiskové konferenci.

Jenže právě o vesmírné „schizofrenii“, tedy rozdělení práce na vesmírné stanici na dva samostatné sektory, se už vcelku reálně uvažuje. Tím spíš, že ISS čeká dynamické období, kdy se národnostně výrazně promění posádka.

Rusů bude nejvíc

Už od roku 2000, kdy na ISS poprvé vstoupila lidská posádka, si v modulech nejčastěji předávají štafetu Rusové a Američané. V současnosti jsou na stanici čtyři Američané, dva Rusové a jeden Němec zastupující Evropskou kosmickou agenturu.

Už v pátek odpoledne středoevropského času ale zamíří ke stanici kosmická loď Sojuz se třemi Rusy na palubě. Půjde o lidi, kteří jsou s válkou na Ukrajině bezpochyby seznámeni.

S koncem března se Sojuz bude vracet, na zpáteční cestu má vzít dva Rusy a jednoho Američana. Podle expertů ale existuje riziko, že Rusové nebudou chtít kvůli současnému mezinárodnímu napětí vzít astronauta Marka Vande Heie s sebou na loď.

Hrozí rozdělení stanice?

Životaschopnost Mezinárodní vesmírné stanice závisí na spolupráci dvou mocností. Zatímco americká strana se stará o napájení modulů, Rusové mají na starost vyrovnávání hladiny letu a korekci orbity.

Teoreticky je ale možné americký modul Unity a ruský Zarja od sebe oddělit. V praxi by pravděpodobně šlo o symbolické zapečetění dveří, které moduly spojují. V NASA ale věří, že k něčemu takovému nedojde.

„Týmy spolupracují. Jsou si vědomy situace na Zemi? Rozhodně. Jsou to ale profesionálové. Není mezi nimi žádné napětí. Na tohle byli vycvičeni a nadále zůstávají a dělají svou práci,“ uzavřel Montalbano.

Tagy: