Klaus: Válka na Ukrajině na nás dopadne hůř než covid. S uprchlíky sem nejde pracovní síla

Václav Klaus

360° (223)

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou bude mít řadu přímých i nepřímých nákladů, které se projeví nejen na válčících stranách, ale i na českém hospodářství. Mezi ně je nutné počítat přímou finanční či materiální pomoc Ukrajině, ale i náklady, které vzniknou v důsledku opětovného narušení dodavatelských řetězců. „Budou řádově větší než náklady covidové epidemie,“ řekl bývalý český prezident Václav Klaus v rozhovoru pro Lidové noviny.

„Nedoceňujeme obří velikost všech možných ekonomických dopadů. Usmívám se nad urychlenými pokusy různých jedinců je kvantifikovat,“ odpověděl exprezident Václav Klaus v rozhovoru pro Lidové noviny na otázku hospodářských dopadů války na Ukrajině. Podle něj nemá nyní žádný smysl se o nějaké odhady pokoušet, protože „to je úplně na vodě“.

Klaus si myslí, že náklady přímé, jako finanční či materiální pomoc Ukrajině, jsou poměrně snadno změřitelné. „Dá se to snadno vyčíslit a bude to napsané někde ve státním rozpočtu. Těžší bude odhadovat náklady soukromých ekonomických subjektů, které nebudou procházet žádnými veřejnými rozpočty, takže nebudou jednoduše vyčíslitelné. Ale budou to náklady vynucené, přikázané a nezanedbatelné,“ řekl dále Václav Klaus.

Středula má pravdu

Podle exprezidenta je nutné do přímých nákladů započítat také náklady pobytu ukrajinských uprchlíků v naší zemi. Také v tomto případě ale Klaus tvrdí, že nemá smysl o jejich přesné výši spekulovat. „Snad s jednou jedinou tezí s vykřičníkem. Budou řádově větší než náklady covidové epidemie. To bych si vyslovit troufal,“ dodal.

Klaus v rozhovoru rovněž vyjádřil souhlas s odborovým předákem Josefem Středulou, který před všeobecným „jásotem“ z přílivu válečných utečenců z Ukrajiny varuje. „Myšlenka, že s těmi ukrajinskými uprchlíky k nám přichází pracovní síla, se mi zdá úsměvná. Musím se tentokrát zaštítit výrokem člověka, kterého jinak necituji – předsedy odborů Středuly. Ten říká velmi jasně, že nepřichází pracovní síla. To bychom si měli přiznat,“ akcentoval Klaus.

EU využije války k unifikaci

Dále připomněl „obří náklady“ plynoucí ze zpřetrhání „jemného pletiva toků zboží a služeb“. Podle Klause vzniknou nejrůznější „úzká místa ekonomiky“. Navíc podle něho dojde k zesílení „šílené greendealové energetické politiky EU“. Klaus nevěří, že se v důsledku války odsune Green Deal, třebaže by to podle něj bylo rozumné.

Exprezident dále varuje před unifikací Evropské unie, o kterou se podle jeho slov bruselská administrativa pokusí. „Jde o nastavení úplně nové unifikační atmosféry a o to, že EU po celá desetiletí utužovala unifikační proces vždycky při jakékoliv krizi. Vždy každé krize využila,“ upozornil Klaus a připomněl i výroky minulých lídrů Evropské unie, kteří o nutnosti využít krize k unifikaci Evropské unie hovořili. „Myslím, že totéž říkají a o tomtéž jsou přesvědčeni i dnešní šéfové Evropské unie,“ řekl mimo jiné v rozhovoru pro Lidové noviny Klaus.

Tagy: