Síkela představil pomoc domácnostem. Jakou částku lidé v rámci úsporného tarifu dostanou?

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Ministr Síkela před jednáním vlády přiblížil, jak rodinám pomůže úsporný tarif

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje vyplatit letos přes úsporný tarif domácnostem 2 000 korun. Při započítání odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje dosáhne pomoc někde až 6 000 korun. Zbytek podpory vyplatí stát začátkem příštího roku. Celková pomoc s cenami energií pak bude činit u domácností s nižší spotřebou asi 11 tisíc korun, u těch s nejvyšší spotřebou až 18 tisíc korun. Ve středu to uvedl šéf resortu průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Do celkové podpory se počítá příspěvek prostřednictvím úsporného tarifu i odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje, který činí 599 korun za jednu megawatthodinu elektřiny. Úspora poplatku za obnovitelné zdroje se tak odvíjí podle spotřeby.

Ministerstvo průmyslu ve středu nebo ve čtvrtek spustí kalkulačku, která domácnostem spočítá, jak vysokou podporu mohou dostat. Celkově má stát na úsporný tarif vyhradit 40 miliard korun, na pomoc s cenami energií lidem a firmám určila vláda celkem 66 miliard korun.

Příspěvek by se měl vyplácet přes operátora trhu přímo jednotlivým obchodníkům, kteří by ho měli zohlednit jak do výše měsíčních záloh, tak v celkovém vyúčtování. Zálohy za energie by se tak lidem měly snížit. O příspěvek na elektřinu a plyn lidé nebudou muset žádat. Podle předloženého návrhu bude naopak nutné podávat pro příští rok žádosti o příspěvek na teplo, typicky by je musela podávat například společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ).

Letos se příspěvek vyplatí přes smlouvu na elektřinu, a to kvůli nižší administrativní náročnosti. V příštím roce bude vyplácen již přes jednotlivé komodity, tedy elektřinu, plyn a teplo. U zákazníka, který platí zálohy přes SIPO nebo bankovním inkasem, bude podle výše této státní pomoci automaticky upravena výše zálohy.

Síkela dokonce kvůli vysokým cenám energií zvažuje svolání mimořádné evropské rady pro energetiku. „Jde totiž o celoevropský problém, mělo by se tak najít celoevropské řešení,“ zmínil ministr. Podle něj by takovým řešením mohlo být například stanovení maximální výše ceny energií. Ministerstvo průmyslu rovněž připravuje jednání s kraji, které si na drahé energie stěžují.

Tagy:
peníze domácnost energie energetika domácnosti vláda Jozef Síkela Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky úsporný tarif