Nechceme povinné očkování: Na Ottawu se valí tisíce kamioňáků, policie se obává násilností

Protestní průjezd kamionů ve městě Thunder Bay. Nyní šoféři míří do metropole Ottawy

Na Ottawu se valí tisíce nespokojených řidičů kamionů

Tisíce kanadských řidičů kamionů míří na hlavní město Ottawu. Chtějí zde v rámci svého protestu proti koronavirovým opatřením zablokovat dopravu. Tamní premiér Justin Trudeau se proti nim vymezil a označil je za „okrajovou menšinu“.

Podle některých zdrojů míří do Ottawy až 50 tisíc řidičů kamionů. Policie, která připouští, že se předpokládaný počet účastníků rychle mění, naproti tomu počítá s jedním až dvěma tisíci protestujících. Šoféři mají v plánu demonstrovat proti kanadským koronavirovým opatřením. Vadí jim zejména nutnost očkování, které se na ně vztahuje, chtějí-li překročit hranici z USA. Pokud vakcinovaní nejsou, musí nastoupit do dlouhé 14denní karantény.

Nařízení o „povinném očkování“ přepravců platí v Kanadě od 15. ledna. Protestujícím řidičům však vynucovaná vakcinace vadí i v jiných odvětvích. První demonstranti by měli do kanadské metropole dorazit už ve čtvrtek. Akce by pak měla trvat několik dní.

Ačkoliv organizátoři slibují „mírumilovný protest“, řada řidičů má podle serveru Globalnews.ca vztek a otevřeně hovoří o možných násilnostech. K protestu, v jehož rámci chtějí účastníci zablokovat v hlavním městě dopravu, se navíc prý připojují i krajně pravicové skupiny a organizace hlásající nadřazenost bílé rasy.

„Pokud uvidíte někoho, kdo se bude chovat nevhodně, získejte číslo jeho náklaďáku a SPZ, poté ho nahlaste policistům a předejte informace nám. Násilí a výhrůžky nejsou naším cílem,“ uvedla za organizátory Tamara Lichová.

V pohotovosti je také ottawská policie. Podle náčelníka Petera Solya nebyl s hlavní skupinou řidičů, která si říká Konvoj svobody, po cestě do metropole žádný problém. Ty ale očekává od dalších účastníků. „Na sociálních sítích je mnoho lidí, kteří postují řadu prohlášení od neškodných až po výhružné. Vše to pečlivě monitorujeme,“ řekl ve středu Sloly.

Trudeau: Protestující nereprezentují Kanaďany

Kanadský premiér Justin Trudeau se vůči protestujícím přepravcům ostře ohradil. „Okrajová menšina lidí, která míří na Ottawu, a která má neakceptovatelné názory, nereprezentují pohled Kanaďanů,“ prohlásil na středeční tiskové konferenci. Předseda vlády mimo jiné uvedl, že mezi kanadskými řidiči nákladních vozů je jich téměř 90 procent naočkováno.

Pochopení pro demonstrující řidiče má naopak kanadský ministr dopravy Omar Alghabra. „Lidé mají právo protestovat. Musí to ale být pokojné a respektující,“ poznamenal ministr. Ten podle svých slov doufá, že až na samotnou demonstraci dojde, tak budou rebelující přepravci dodržovat platná pravidla.

Tagy: