Povodně hrozí na několika českých tocích. Kdy se podle meteorologů situace zklidní?

Do 16. hodiny hasiči v Praze evidují více než padesátku případů spojených s vydatným deštěm.

Česko zasáhl déšť a bahno

V několika regionech na východě Česka hrozí v neděli extrémní srážky. Výstraha se týká části Moravskoslezského kraje, Prostějova a Konic v Olomouckém kraji a také Moravské Třebové v Pardubickém kraji. V posledních hodinách tam spadly desítky milimetrů vody. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Prší i v dalších částech země, hladiny některých menších toků jsou ráno zvýšené a dosáhly povodňových stupňů.

Srážky postupují k severozápadu. Na stanici Třebařov a Jevíčko na Svitavsku spadlo za poslední tři hodiny přes 50 milimetrů vody. Na stanici Hostašovice na Novojičínsku to bylo 50 milimetrů za šest hodin. Podle meteorologů hrozí podmáčení půdy a následné sesuvy. Lidé by v takových oblastech měli omezit pohyb, protože hrozí i pády stromů.

Po noci platí 3. povodňový stupeň stále na řece Klabavě v Nové Huti. Druhý stupeň je na Skalici ve Varvažově. Botič se z 2. povodňového stupně vrátil na první. „Srážky by v neděli měly ustávat, Klabava by se měla uklidňovat a stav by měl klesat. Kumulace na ní byla před hodinami. Na Moravě a ve Slezsku však déšť bude vydatnější,“ uvedla meteoroložka Tereza Matušková.

Vydatné deště budou pokračovat

Doplnila, že vydatné srážky zasáhnou Česko i v pondělí či v úterý. „Pršet bude na většině našeho území, situace se tak může ještě zhoršovat. Očekáváme, že uklidnění přijde ve středu,“ dodala.

Ačkoliv výstraha před extrémními srážkami platí v Moravskoslezském kraji jen do 08:00 a v Prostějově, Konicích a Moravské Třebové do 9:00, pršet by tam mělo i poté. Vydatný déšť čekají meteorologové na východě Česka až do pondělního dopoledne.

Ani teploty nebudou v neděli ryze letní. Ty nejvyšší se budou pohybovat mezi 19 až 23 °C, při dešti kolem 17 °C. Na severovýchodě se očekávají i ojediněle bouřky. Vítr bude vát v Česku mírný do rychlosti mezi 2 až 5 m/s, na Moravě a ve Slezsku mezi 3 až 7 m/s.

V noci na pondělí bude zataženo až oblačno, na západě Čech přechodně až polojasno a k ránu ojediněle mlhy. Ve východní polovině území se očekává občasný déšť, místy i trvalejší a vydatnější. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 16 až 12 °C.

Pondělí bude opět deštivé. Od východu se na většině území očekává déšť nebo přeháňky, místy i trvalejší srážky. Objevit se mohou i ojedinělé bouřky. Nejvyšší teploty vystoupají k 16 až 20 °C, při zmenšené oblačnosti až k 23 °C.

Hasiči měli kvůli dešti od pátku v zemi desítky zásahů. Většinou odčerpávali vodu ze zatopených míst nebo odklízeli popadané stromy a větve. Výjezdy se tak očekávají i v následujících dnech.

Tagy: