Na Klatovsku v září kvetou jabloně. Může za to teplé počasí i délka dnů

V září rozkvetly jabloně.

Většina lidí už pomalu uklízí zahrady a připravuje je na zimu. U malé obce na Klatovsku to ale vypadá jako na jaře, kvete tam totiž několik ovocných stromů. Šest jabloní se pyšní růžovými květy – přírodním zákonům navzdory.

Na silnici mezi Ostřeticemi a Předslaví je na první pohled obyčejná jabloňová alej. Jenže v korunách stromů uvidíte v těchto dnech květy. Ve stromořadí se nejprve počátkem září objevily pupeny, zhruba před týdnem pak stromy rozkvetly. Na jedné větvi tak můžete vedle sebe vidět květy i dozrávající jablka.

Podle odborníků jabloně ve stejnou dobu kvetou i nesou plody proto, že dny jsou momentálně stejně dlouhé jako na jaře. „Stromeček si řekl: ‚Je takhle dlouhý den, tak prostě budu kvést.‘ Pamatuji si, že se to někde objevilo, ale ne u jádrovin, spíše u peckovin,“ říká předseda Českého svazu zahrádkářů Josef Novotný.

Důležitou roli ale prý hrálo i teplé počasí minulého týdne. Oteplování čeká naše zahrady i v nejbližších dnech. Během soboty může ručička teploměru vyšplhat až ke čtyřiadvaceti stupňům.

Tagy: