Z koček na Liberecku si neznámý tyran udělal terč. Několik jich zabil, majitelé jsou zoufalí

Na Liberecku někdo střílí kočky.

Střelba na kočky

Jeden kocour mrtvý, druhý vážně zraněný. Další kočky zmizely beze stopy. Chovatelé v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku se bojí o své chlupaté mazlíčky. Někdo si z nich totiž udělal živý terč.

„Před rokem mi zmizely tři kočky, jako by se do země propadly. Teď mi jednoho kocourka někdo zastřelil a druhý je postřelený,“ vypráví Eva Chaloupková, zatímco v náručí drží zraněného tříletého kocoura Šmudlíka. Ukazuje přitom jizvu, kterou má její mazlíček na zadní noze. „Kulhal, nejdřív jsme mysleli, že má zlomenou nohu, ale veterinářka udělala rentgen a zjistila, že je postřelený. Prý má ale šanci se uzdravit,“ popisuje žena a hladí kocourka.

Podle veterinářky Evy Štychové unikl Šmudlík smrti jen o vlásek. „Kdyby ta střela zasáhla míšní kanálek nebo páteř, mohlo to být ohrožující. A k tomu chyběl jen kousíček,“ říká lékařka, která plánuje kocourka operovat. „Musíme ty úlomky střely vyjmout, požádala nás o to policie, aby je mohli poslat na expertizu,“ vysvětluje Štychová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pastevci ubodali jednoho z nejstarších lvů na světě. Šelma se zatoulala do jejich vesnice

Eva Chaloupková postřelení kocourka nesla velmi těžce. Krátce poté navíc přišla další šokující zpráva. „Soused přišel, že před domem našel dalšího našeho kocoura – Mourečka. Byl mrtvý. Vypadala to, jako by ho srazilo auto, ale když jsme ho otočili, viděli jsme, že ho někdo střelil přímo do srdíčka,“ popisuje a těžko zadržuje pláč.

Upozorňuje, že místo, kde našla zastřeleného kocourka, je jen pár desítek metrů od mateřské školky. Chovatelka, která má aktuálně sedm koček, je přesvědčená, že zvířata vadí někomu ze sousedů. Chodí i do cizích zahrad a sem tam někde zanechají exkrement. „Rozumím, že je to nepříjemné, ale to přece není důvod, aby někdo zabil živého tvora,“ zlobí se chovatelka a připomíná, že už loni přišla o tři kočky, které se beze stopy ztratily během tří dnů. Podle ní nešlo o náhodu.

O kocoura před pár dny přišla i další obyvatelka Nového Města pod Smrkem. „Krásný, velký kocour to byl, našla jsem ho mrtvého,“ tvrdí Ilona Pauchová. Střelné rány si ale nevšimla. Tu v chlupaté srsti zraněného Šmudlíka přehlédla i Chaloupková.

Policisté v každém případě osud koček v Novém Městě neberou na lehkou váhu. „V této souvislosti provádíme úkony trestního řízení pro podezření ze zločinu týrání zvířat. Pachateli hrozí až šestiletý trest odnětí svobody,“ potvrdila mluvčí policie Libereckého kraje Ivana Baláková. Policisté vyzývají případné svědky, aby se jim přihlásili. „Na světě je spousta hodných lidí, ale taky těch zlých. Tohle se nedělá, tomu člověku se to jednou vrátí,“ věří majitelka koček, která prý má podezření na konkrétního pachatele. Důkazy ale zatím chybějí.

Tagy: