Ať žije revoluce, zvolal mladík a mrštil na Macrona vajíčko. Skončil na psychiatrii

Na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona hodil 19letý mladík vejce. Trefil ho do ramene.

Macron a vejce, facka a nahota

Na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona zaútočil vejcem 19letý mladík. Incident se stal při návštěvě gastronomického veletrhu v Lyonu. Muž, který vajíčko po prezidentovi hodil, přitom volal: „Ať žije revoluce!“ Ochranka útočníka rychle zpacifikovala a ten následně skončil v psychiatrické léčebně.

Útok, který se tak úplně nevyvedl. Vejce se od ramene francouzského prezidenta odrazilo, aniž by se rozbilo. Emmanuel Macron pak vzal incident s humorem. „Pokud mi chce něco říci, ať přijde. (...) Zajdu za ním potom,“ prohlásil. Není to však první incident, kdy se někdo pokoušel vejcem do francouzského prezidenta trefit.

V roce 2017, v době, kdy byl teprve prezidentským kandidátem, jej odpůrce trefil vejcem přímo do čela. Tehdejší útok označil za „součást folklóru“. Méně humorně však Macron přijal facku, pro kterou si letos v červnu doslova přiběhl na setkání s veřejností. Soud za ni poslal 48letého útočníka na čtyři měsíce do vězení. „Tady jde o hloupost. A když se spojí s násilím, tak ji nemohu akceptovat,“ sdělil.

Ochranka bude v pohotovosti

Kromě vajec se ale prezident potýká i s nelichotivými fotografiemi. Trestním oznámením se rozhodl řešit billboardy, které ho kvůli zpřísnění covidových opatření vyobrazily jako Hitlera. A čerstvou stížnost podal i na fotografa, který pořídil snímky, jak se Macron v plavkách během dovolené projíždí na vodním skútru u Azurového pobřeží.

„Fotka na vodním skútru ukazuje mladého, dynamického prezidenta – téměř ve stylu Kennedyho. Takže nevidím nic, co by mělo být na snímku negativní,“ podotkl autor Daliphard. V nadcházejících měsících však bude Macronova ochranka v nejvyšší pohotovosti. Do prezidentských voleb ve Francii zbývá zhruba půl roku a očekává se, že 43letý Macron brzy oznámí svou kandidaturu na znovuzvolení.

Tagy: