Philipp: Nespokojení jsou mladí lékaři. Jiné obory jsou podle nich méně náročné a lépe placené

Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL)

K VĚCI 6.10.2023

Nespokojenost s množstvím přesčasů panuje především u mladých lékařů, pronesl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví a místopředseda strany Tom Philipp (KDU-ČSL). Ti se prý častěji srovnávají se svými vrstevníky z jiných oborů, kde nepanuje takto výrazná zátěž a kde je možnost i lepšího platového ohodnocení. „Jako mladý jsem nastoupil v pátek ráno a skončil v pondělí večer,“ srovnal rovněž své lékařské působení ovšem s tím, že takto nastavený pracovní život nepovažuje za správný a že kritika ze strany nastupujících mediků je správná.

„Nespokojenost mezi mladými lékaři ohledně množství přesčasů tady bezesporu je. Zátěž je pro ně velká,“ uvedl lidovecký poslanec. „Jedná se prostě o jinou generaci. Mnohem výrazněji se srovnávají se svými vrstevníky v jiných oborech, kteří nezažívají ve svém zaměstnání takovou zátěž a kteří jsou i v některých případech lépe finančně ohodnoceni. Nyní nám dali o této věci vědět,“ přiblížil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Situace ve zdravotnictví je tristní. Odmítání přesčasů nic neřeší, mladí odejdou, tvrdí experti

Vláda chce podle něj v tomto ohledu vyjít nespokojeným lékařům vstříc. Ostré reakce směrem k novele zákoníku práce, kterou představil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09), ale prý nečekal. „Pozměňovací návrh žádnou práci lékařům nepřidává. Množství práce je stále stejné, akorát by přesčasy byly přesunuty do legální sféry, která je z našeho pohledu vlastně výhodnější,“ sdělil zákonodárce.

Někteří lékaři si v návaznosti na počet přesčasů stěžovali i na skutečnost, že slouží až 36 hodin v kuse. To podle Philippa představuje zásadní problém ve zdravotnictví bez ohledu na debatu mezi odbory a resortem. „Doufám, že k tomu vedení nemocnic přistoupí zodpovědně a toto nastavení zruší. Doktoři jsou po takové náloži hodin unavení a mohou udělat chyby. Něco takového by mělo vymizet i bez ohledu na protesty lékařů,“ vypíchl místopředseda výboru.

„V tomto případě není jiná cesta než řádně vymáhat zákon. Pokud se to děje, musí se lékaři obrátit na úřad práce a požadovat kontrolu a žádat nápravu,“ přiblížil. Situace se ovšem podle něj přesto zlepšuje. „V době, kdy jsem před 25 lety nastoupil do praxe, bylo naprosto běžné sloužit od pátku ráno až do pondělního večera,“ popsal své zkušenosti z minulosti, ovšem současně se proti nim vymezil.

„Tehdy se to bralo jako standard, ale dnes tomu tak rozhodně není. Není správné takto vést pracovní život. Je rozhodně dobře, že se lékaři ozvali a že vyžadují to, aby i ve zdravotnictví platily standardy jako v jiných profesích,“ shrnul Philipp.

Více o přesčasech lékařů, standardech péče ve zdravotnických zařízeních a nedostatku léků zhlédnete ve videu přiloženém v úvodu tohoto článku.

Tagy:
zdravotnictví lékař TOP 09 Vlastimil Válek KDU-ČSL K věci výbor pro zdravotnictví Tom Philipp Úřad práce České republiky Zákoník práce přesčasy Mladí lékaři