Česko potrápí silný vítr, Německem se prožene orkán. Pozor na úrazy, hrozí náledí

V pondělí udeří v České republice silný vítr, ČHMÚ vydal výstrahu. (ilustrační fotografie)

Víkend čeká Česko poměrně chladný. V sobotu bude polojasno až oblačno, nejvyšší teploty by měly dosahovat 3 až 7 °C, na horách kolem –2°C. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) však navíc varují před náledím, a to hned v deseti krajích. Na silnicích i při chůzi by se lidé měli mít na pozoru. Od večera začne mírně sílit vítr, v neděli může dosahovat rychlosti i 70 km/h. V Německu očekávají orkán.

Víkend se ponese v jasném až polojasném duchu. V sobotu bude místy i oblačno, během odpoledne by se však mělo vyjasnit. Na severovýchodě se mohou ojediněle objevit sněhové přeháňky, v nížinách i smíšené. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C, na horách kolem −2 °C.

Ačkoliv si Češi budou užívat jasného počasí, měli by se mít na pozoru. V sobotu ráno je v platnosti výstraha před náledím, a to v deseti krajích: Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém, Zlínském, Moravskoslezském a na Vysočině.

„Hrozí nebezpečí úrazů v důsledku uklouznutí. Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ doporučují meteorologové.

Vát by měl slabý vítr o síle 2 až 6 m/s, k večeru by měl ale sílit. Problémy se silným větrem očekávají zejména v Německu, a to již v neděli. Na horách může vítr dosahovat rychlosti 100 km/h. V pondělí by měl dokonce dosahovat síly orkánu, poryv větru může dosáhnout rychlosti až 110 km/h. Meteorologové z německé meteorologické služby (DWD) varují, že silný vítr může potrápit i další evropské země, například Česko.

Odborníci z ČHMÚ dosud uvádí, že v neděli Česko může zasáhnout vítr o síle kolem 70 km/h, a to zejména na horách na severu. Vítr o podobné síle by měl v Česku panovat až do čtvrtka, následně by měl slábnout.

Během dne bude v neděli jasno až skoro jasno, zpočátku se očekávají i ojedinělé mrznoucí mlhy, na západě Moravy i nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C, místy vystoupají k 8 °C. Kromě očekávaného větru o síle kolem 70 km/h na horách bude místy vát čerstvý jižní až jihozápadní vítr o síle 4 až 9 m/s, místy s nárazem kolem 15 m/s.

Tagy: