PŘEHLEDNĚ: Za obědy si v restauraci opět připlatíme. Na kolik vyjde svíčková či guláš?

Obědy i večeře v restauracích zdražují

I když zdražování potravin už není tak strmé jako před časem, v restauracích a jídelnách si stále musíme připlácet. A nejedná se o malé částky. Za pouhých pět let se průměrná útrata za polední menu zvýšila o 44 procent, tedy o 70 korun. Průměrná cena obědového menu vyjde na 224 korun. Zdražování neuniknou ani oblíbená jídla Čechů. O kolik zdražil v průměru guláš, svíčková nebo steak?

Na první pohled se může zdát, že velké zdražování skončilo. Inflace v České republice v červnu zpomalila na dvě procenta, přičemž ceny potravin klesly meziročně o čtyři procenta. V restauracích si ale nadále budeme připlácet. Je to tím, že spadají do kategorie služeb, kde naopak ceny meziročně vzrostly o téměř 4,9 procenta.

ČTĚTE TAKÉ: Ke kolapsu z horka může dojít i o hodiny později. Experti radí, jak při pomoci postupovat

Zdražování v hospodách a jídelnách proto pokračuje. Podle dat společnosti Dotykačka za oběd v restauraci zaplatíme průměrně 224 korun. Průměrná útrata na jednoho hosta během obědů byla přitom v loňském roce 207 korun, zatímco v roce 2022 to bylo 182 korun. Za pět let se tedy celková částka zvedla v průměru o 70 korun.

Hlavní jídlo vyjde na 169 korun, meziročně tedy došlo ke zdražení o 12 korun. „Průměrná cena hlavního jídla v obědovém čase je nyní v restauracích 169 korun. Před pěti lety to bylo 109 korun. Právě restaurace za uplynulé roky zdražily hlavní jídla nejvýrazněji – v porovnání s rokem 2019 o 55 procent,“ přibližuje ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Jiná situace panuje v jídelnách. Zatímco v roce 2019 se průměrná cena pohybovala okolo 118 korun, nyní zaplatíme 169 korun. Oproti loňsku se částka zvýšila o 12 korun.

A jak jsou na tom vybraná jídla? Společnost Dotykačka sleduje oblíbené české pokrmy, které si lidé na oběd či večeři nejraději dávají.

Hlavní jídlo k obědu 2019 2024
Řízek 111 Kč 168 Kč
Guláš 106 Kč 168 Kč
Smažený sýr 103 Kč 161 Kč
Svíčková 116 Kč 182 Kč
Salát Caesar 126 Kč 148 Kč
Burger 148 Kč 216 Kč
Steak 132 Kč 205 Kč

Podle ředitele společnosti Petra Menclíka stála tradiční česká jídla ještě před pěti lety kolem 110 korun. „Nyní je to na 160 až 180 korunách. Nejvyšší ceny vidíme tradičně v Praze, ovšem rozdíl oproti nejmenším obcím už v obědovém čase není nijak markantní. V posledních letech rostly ceny v menších městech výrazněji než dříve, zatímco v Praze zůstávaly stabilnější,“ řekl Menclík.

Hlavní jídlo k večeři 2019 2024
Řízek 125 Kč 192 Kč
Guláš 132 Kč 207 Kč
Smažený sýr 106 Kč 168 Kč
Svíčková 139 Kč 215 Kč
Salát Caesar 188 Kč 211 Kč
Burger 164 Kč 239 Kč
Steak 197 Kč 293 Kč

Podle dat je také vidět, o kolik se liší ceny jídel v poledne a večer. Některé pokrmy vyjdou dráž až o 50 korun.

Hospodští tlačí na přidání

Podle ekonomů se vyšší ceny ve službách daly očekávat. Důvodem je setrvačnost, která se projevuje právě i po zdražování jiného zboží. „Služby jsou specifické. Reagují na to, jak se vyvíjejí mzdy. Mnoho lidí dohání mzdy se zpožděním, což vidíme právě ve službách. Ačkoliv to může vypadat špatně, je to pozitivní proces,“ řekl pro CNN Prima NEWS ekonom Vladimír Pikora.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češi objevili kouzlo „zlevněnek“. Expert zmínil data spotřeby a trvanlivosti, čemu se vyhnout?

S ním souhlasí i ekonom Petr Bartoň, podle kterého vidíme zdražování pouze u služeb. „Pokud si vezmeme příklad restaurací, tak během vysoké inflace přestali lidé utrácet. Tehdy hostinští nemohli dávat vyšší mzdy na úkor nákladů. Nyní rostou reálné mzdy a nárůst cen odpovídá zpětnému dopočítávání vyšších nákladů. Služby reagují pomaleji a inflace je ozvěnou z minulosti,“ řekl dříve Bartoň ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: