Exkluzivní průzkum: Česko by mělo na obranu dávat dvě procenta HDP. Třetina lidí nesouhlasí

Čeští vojáci

Výdaje Česka na obranu by měly být 2 % HDP, myslí si většina lidí

Česká republika by měla na obranu země vynakládat minimálně dvě procenta svého hrubého domácího produktu (HDP). Myslí si to 40 procent dotázaných z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS. Téměř třetina lidí si na druhou stranu myslí, že jsou výdaje na obranu přehnané a peníze by se měly investovat jinak.

28 procent lidí si myslí, že jsou výdaje na obranu přehnané, zbytek chce, aby Česko v rámci Severoatlantické aliance nezaostávalo. „Těch zbývajících 70 procent souhlasí s tím, abychom plnili své závazky vůči NATO. Nejsilnější část tvrdí, že by byli rádi, abychom vydávali ta dvě procenta,“ uvedl analytik STEM Martin Kratochvíl.

ČTĚTE TAKÉ: NATO nebude stranou konfliktu na Ukrajině, řekl Stoltenberg. Vyloučil vyslání jednotek

Podstatné navýšení výdajů na obranu, přes dvě procenta HDP, žádají hlavně voliči vládních stran. Letos poprvé od roku 2005 máme skutečně splnit závazek vůči NATO a na obranu by mělo jít necelých 160 miliard korun. „Výdaje na obranu ve výši dvou procent HDP jsou nezbytné minimum. Nejen kvůli závazkům v NATO, ale především kvůli nám samotným,“ řekla k tomu ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Hnutí ANO tento závazek podporovalo. My jsme k tomu směřovali, výdaje na obranu za naší vlády rostly o 100 procent,“ hájil kroky předchozí vlády bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (nestr. za ANO). „Kdyby nebyla válka na Ukrajině, tak peníze do obrany nepůjdou,“ poznamenal koaliční europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Stínový ministr obrany Metnar si stojí za tím, že by měl kabinet Petra Fialy (ODS) lépe veřejnosti vysvětlovat, proč je důležité do obrany investovat. „Podpora od obyvatelstva v současné mezinárodní bezpečnostní situaci je nízká, tady vidím velký nedostatek a vláda by se měla zamyslet,“ míní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko je Kocourkov bez vlastní obrany, míní Zaorálek. Sankce vůči Rusku jsou jako cedník

Tagy: