Česko je Kocourkov bez vlastní obrany, míní Zaorálek. Sankce vůči Rusku jsou jako cedník

Bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Co na to vaše peněženka (75)

Český zbrojní průmysl připomíná podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (SOCDEM) Kocourkov. Ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že Česko nepodporuje státní podniky, i když nejlepší cestou je v tomto odvětví domácí výroba. Exministr také mimo jiné označil sankční systém Evropy namířený proti Rusku za „děravý jako cedník“.

„Podnik v Jičíně, který má na starosti vojenské opravy, je v minusu. Zatímco soukromý sektor v tomto odvětví u nás o deset procent narostl, státní firmy jdou s hospodářstvím dolů,“ prohlásil bývalý ministr v pořadu Co na to vaše peněženka s tím, že Česko „tak připomíná spíše Kocourkov“.

ČTĚTE TAKÉ: Dusno kolem Bartoše: V koalici se bojí, že nestihne digitalizaci. Běžná praxe, tvrdí ministr

Zaorálek by v případě neočekávaných zisků firem byl pro zavedení mimořádné daně, tedy takzvané windfall tax. „Přispět těm, kteří ztrácejí, je přece normální. Zbrojní průmysl by však měl dostat dlouhodobou perspektivu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. „V případě obrany je pro stát nejvýhodnější si vše vyrábět po vlastní ose, což se nám vůbec nedaří,“ zdůraznil Zaorálek.

Podle něj resort nakoupil lehká bojová vozidla z Austrálie Bushmaster, aniž by zvážil, že v Česku působí „tři domácí podniky, které by techniku po získání licence dokázaly vyrobit“.

Sankce proti Rusku se podle Zaorálka vyhlašovaly se záměrem, že tuto zemi zcela ochromí. „Celý tento systém je děravý jako cedník. Do Ruska se dostává mnoho zboží ze západní Evropy, jejíž politika je výrazně pokrytecká. Na jedné straně mluvíme o hodnotách, přitom ale řada lobbistických firem pomáhá přes Čínu a Indii s logistikou onoho zboží,“ prohlásil Zaorálek.

Exministr dále hovořil o kritice papeže Františka za vyzývání k míru na Ukrajině. Více se dozvíte ve videu výše.

Tagy:
válka společnost průmysl Lubomír Zaorálek pořady CNN Prima NEWS obrana sankce Rusko zbrojní průmysl Co na to vaše peněženka Ministerstvo obrany České republiky windfall tax