Okupanta zabila věž z tanku. Proč sem lezete, debilové? komentoval záběry Ukrajinec

Vrak zničeného ruského tanku u Charkova, (16. května 2022)

Živák CNN – Ukrajina brání Donbas

Na internetu se objevilo další video, které má pocházet z bojů na Ukrajině. Na záběrech je vidět zničený ruský tank, konkrétně jeho věž, která měla spadnout přímo na ruského vojáka. „Proč sem lezete, debilové? Už chci domů. Běžte už někam,” komentoval záběry jejich autor, člen ukrajinských ozbrojených sil. Pravost videa nelze nezávisle ověřit.

Častým úkazem války na Ukrajině jsou snímky odpálené věže ruského tanku T-72. Ta se v řadě případů povaluje desítky metrů od zbytku vraku. Může za to konstrukční chyba, konkrétně fakt, že ruské tanky skladují až 40 střel v zásobníku hned pod dělovou věží, což je činí extrémně zranitelnými.

I nepřímý zásah totiž může způsobit vzplanutí veškeré munice uvnitř stroje. To může celou dělovou věž vystřelit několik metrů do vzduchu. Tuto šanci navíc výrazně umocňují moderní raketomety, které Ukrajině posílají západní země. Například americký Javelin je nastavený tak, aby raketa z něj vypálená zasáhla přímo vršek tanku.

Na sociálních sítích se šíří nové video, na němž ukrajinští vojáci jednu takovou opuštěnou věž obrněnce T-72 nalezli v nespecifikované neobydlené oblasti. Pod hlavní leželo bezvládné tělo údajně mrtvého ruského vojáka. Nad ním je vidět velké množství hmyzu. Autor videa zmínil, že okupanta nesjpíš zabila právě vymrštěná věž, která na něj mohla spadnout.

„Proč sem vůbec lezete, debilové? Už chci domů. Běžte už někam,” rozčílil se pak nad bezvládným tělem jeden z ukrajinských vojáků.

Ruská invaze trvá skoro pět měsíců a šance na mírová jednání jsou stále v nedohledu. Rusové podle Ukrajinců ztratili už přes 37 tisíc vojáků, 1 649 tanků, 3 832 dalších obrněnců, 2 704 transportních vozidel, více než tisíc kusů dělostřelectva, 217 letounů, 188 vrtulníků a mnoho dalšího vybavení. Kyjev však připouští, že i ukrajinské ztráty jsou vysoké. Moskva konkrétní počty dlouhodobě nezveřejňuje.

Ukrajina se aktuálně podle slov nejvyšších představitelů připravuje na plné osvobození oblastí na jihu země, které Rusko okupuje. Ukrajinské ozbrojené síly už zintenzivnily snahu získat zpět území u Černého moře, což jim nařídil prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko se mezitím soustředí na dobytí východní části země. V některých již obsazených městech se snaží zavádět ruské školní osnovy, ruskou měnu nebo nabízí Ukrajincům snadnější přístup k ruským pasům.

Tagy: