Majitel vypsal odměnu 50 tisíc korun za nalezení ukradeného německého ovčáka

Psa ukradl zloděj ze zahrady

Padesát tisíc korun hodlá vyplatit Jan Bártík ze Šlovic na Plzeňsku tomu, kdo mu přivede zpět jeho šestiletého německého ovčáka Agbara. Toho ve středu nad ránem odlákala žena ve světlé bundě a světlých kozačkách. Zachytily ji při tom bezpečnostní kamery. Po psovi i pachatelce teď kromě policistů a soukromých detektivů pátrají i lidé motivovaní odměnou.

Ve středu kolem třetí hodiny ráno slyšel Jan Bártík Agbara štěkat. Na tom by nebylo nic podezřelého. Dům totiž stojí poblíž louky, kde se v noci pohybuje zvěř a psi na ně často štěkají. Hluk probudil také souseda, který nevědomky zaslechl zloděje.

„Vyprávěl mi, že byl psa venku okřiknout, pak zůstal stát a slyšel, jak někdo volá na vašeho psa Agy. Nepřikládal tomu pozornost, protože si myslel, že na něj volá moje žena,“ popisoval Jan Bártík.

Pachatel se za plotem pohyboval desítky minut. Na psa mluvil, házel mu pamlsky. Poté, co získal Agbarovu důvěru, ho vylákal k vrátkům, otevřel je a zvíře odvedl.

Kdo a proč psa ukradl, Jan Bártík netuší. Po Agbarovi pátrá všemi možnými způsoby. „Je to člen rodiny, takže uděláme všechno pro to, abychom ho dostali zpátky. Vypsali jsme odměnu 50 tisíc korun tomu, kdo ho přivede. Najali jsme i soukromé detektivy, kteří se tím zabývají,“ doplnil Bártík.

Zloděje při krádeži zachytila kamera. Po podrobnějším prostudování záznamu vyšlo najevo, že by mělo jít o ženu, která měla delší světlejší bundu a také světlé kozačky. „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže a veškeré okolnosti případu jsou předmětem dalšího prověřování,“ řekla policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Podle kynologa se nejednalo o úplně cizího člověka

Motiv krádeže zůstává zatím neznámý. Na otázku, jak je možné, že běžně ostražitý hlídač odešel dobrovolně s neznámým člověkem, odpověděl kynolog Stanislav Beníšek: „Pachatelka byla z blízkého okolí, anebo musela mít k psovi nějaký vztah. Podle jeho chování to pro něj nebyl vyloženě cizí člověk.“

Kynolog ale dodal, že není neobvyklé, když pes ze zahrady zmizí. Zvířata podle něj kradou organizované skupiny a prodávají je do zahraničí. „Na prvním zbraně, na druhém místě jsou drogy a na třetí místo se dostala zvířata. Tam je potom problém s vyšetřováním trestné činnosti,“ uvedl Beníšek.

Tagy: