Válek řekl, kdy přijde další vlna covidu: Neočkujte se, pokud vám nevadí, že zemřete

Vlastimil Válek

Na podzim přijde další vlna covidu, bude stoupat počet pozitivních a zbytečně zemřou neočkovaní lidé, varoval ve středu před jednáním vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Spolu s dalšími státy Evropské unie tak chystá společnou strategii. Zároveň nevyloučil další dávky očkování.

„Na podzim bude rozhodně další vlna, je jedno jaká mutace, ale vlna bude. Bude stoupat počet pozitivních a budou zbytečně umírat neočkovaní lidé,“ řekl před jednáním kabinetu Válek.

Zároveň upozornil, že ministerstvo chystá spolu s Evropskou unií společnou strategii na podzim. „Z pandemie bychom se chtěli dostat do endemie. Máme návrhy, které teď budu nechávat přeložit do angličtiny a pošlu to jako náš draft. Pak by se mělo svolat nějaké jednání, kde vyhodnotíme opatření, která se ukázala jako smysluplná a odstraníme ty, která byla čistě politická,“ vysvětlil.

Ministr se také vyjádřil k rostoucím číslům nově nakažených. V úterý v Česku přibylo 10 715 případů, což je o 230 více než před týdnem. „Jak se mění počasí a teď se objevuje jaro, tak jako u všech respiračních chorob, i u covidu bude počet pacientů stoupat. Nemoc se šíří, budou se objevovat nové mutace,“ upozornil.

Podle něj je důvodem rostoucích čísel i nová „variantí mutace omikronu z Dánska“. „O té jsme ale věděli. Za tři týdny bude další mutace, která se teď objevuje na jihu Evropy. Ale to víme a monitorujeme,“ zdůraznil.

Uprchlíci z Ukrajiny podle něj nemají s rostoucími počty nově nakažených nic společného. „Máme rozdělené statistiky cizinců, uprchlíků z Ukrajiny a českých občanů a jasně vidíme, že Ukrajina má nulový vliv na zvýšený počet těch, kteří mají covid,“ podotkl ministr.

Budou další dávky očkování?

Válek zároveň nevyloučil ani další dávky očkování proti covidu. „Debatujeme, jestli bude probíhat systém očkování jako u chřipky, kde se každý rok přeočkováváte. Ale jde o to, že covid je mnohem závažnější a smrtelnější, takže nebude stačit, aby se přeočkovalo sedm procent seniorů, ale bude to muset být daleko větší procento,“ uvedl a dodal: „Nikdo se u chřipky nebaví o tom, jestli je to pátá, desátá nebo dvacátá dávka. Moje maminka má patnáctou dávku proti chřipce, každý podzim se znovu přeočkovává,“ zdůraznil šéf resortu zdravotnictví a opětovně vyzval Čechy k očkování.

„Pořád platí zásadní věc – ti, kteří jsou rizikoví, a senioři se musí naočkovat, pokud nechtějí zemřít. Pokud jim nevadí, že umřou, tak ať se neočkují,“ uvedl.

Tagy: