Slovensko bije na poplach kvůli medvědům. Hrozí vyhlášení mimořádné situace, Fico má plán

Slovenská vláda chce přesunout medvěda na nižší stupeň ochrany.

Slovenská vláda navrhne snížení ochrany medvěda

Slovenská vláda Roberta Fica se přidá k Rumunsku a navrhne snížení ochrany medvěda na evropské úrovni. Ve vybraných lokalitách může být také vyhlášena mimořádná situace. Je to reakce na napadení lidí medvědy, ke kterým došlo v poslední době. Jedna turistka zemřela na útěku před šelmou. Před pár dny medvěd pobíhal po Liptovském Mikuláši a několik lidí zranil.

Posílit hlídky a zajistit potřebné vybavení, a to v devatenácti okresech, kde hrozí podle slovenského ministerstva životního prostředí kvůli častějšímu výskytu medvědů v blízkosti obydlených oblastí zvýšené riziko. To má umožnit vyhlášení mimořádné situace. Na vytipovaných místech policisté hlídkují už teď.

ČTĚTE TAKÉ: Pořád pláču, říká žena napadená medvědem. Město před zvířetem střeží 14 ozbrojenců

Jen malý kousek za Žilinou je zalesněná oblast, kterou lidé hojně využívají k procházkám. I tohle místo proto policie zařadila mezi ta rizikovější. Místní lidé se zde ale prý nebojí. „Je to celkem frekventovaná cesta, jezdí tu auta a cyklisté,“ řekla CNN Prima NEWS jedna z místních.

Společně s Rumunskem chce vláda Roberta Fica na evropském jednání ministrů životního prostředí navrhnout přesunutí medvěda na nižší stupeň ochrany.

Drama mezitím pokračuje. V noci z úterý na středu lokalizoval největší dron v Evropě s nočním viděním nad Iľanovom poblíž Liptovského Mikuláše medvěda. Podle zásahového týmu je to ten, který v neděli řádil ve městě. „Jeho poloha byla tak nešťastná, že se na něho nedalo střílet, protože v pozadí byl intravilán města,“ přiblížil hlavní velitel zásahu Jaroslav Slašťan.

V hledáčku zásahového týmu je kromě mladého medvěda i statný samec, který zaútočil v Nízkých Tatrách. Žena na útěku zemřela po pádu ze skály.

„Považujeme ho stále za nebezpečného. To, co jsem viděl, byl rozhodně preventivní útok. V pravomoci zásahové jednotky je jedince pronásledovat,“ pověřená ředitelka sekce ochrany přírody a biodiverzity na slovenském ministerstvu životního prostředí Vladimíra Fabriciusová.

Přímo v Liptovském Mikuláši je v ulicích města nadále několik ozbrojených hlídek. Obyvatelé mají být opatrní, při odstřelu jim může jít o život.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Medvěd zranil dva lidi v Liptovském Mikuláši. Řádil v ulicích města, ukazují záběry

Tagy: