Na Slovensku zabíjel medvědí recidivista: Prozradila ho značka, ženu táhl 20 metrů

Medvěd

Střet s medvědem skončil smrtí turistky

Medvěd, který ve slovenských Nízkých Tatrách zaútočil na mladý pár z Běloruska, táhl tělo ženy po pádu ze srázu jako svou kořist ještě více než dvacet metrů. Pro web Nový Čas to řekla Vladimíra Fabriciuosová z ministerstva životního prostředí s odkazem na záchranáře Jakuba Filipka, který jednatřicetiletou Tatianu našel. Šelma navíc podle informací portálu byla již v minulosti označena za nebezpečnou, avšak její likvidace nebyla schválena.

Tělo jednatřicetileté Tatiany našel horský záchranář Jakub Filipko. Pro server Nový Čas popsal detaily, ze kterých mrazí. „Měl jsem s sebou služebního psa Hektora, který mě před medvědem chránil. Našel oběť a štěkáním ji označil,“ popsal. Drama ale pokračovalo, protože se predátor vůbec ničeho nebál.

„Když jsem k ní přišel, medvěd vůbec nejevil známky plachosti. Až pes ho vytlačil do bezpečné vzdálenosti. Mířil směrem k druhé záchranné skupině, na což jsem je upozornil. Vzápětí jsem slyšel výstřel, kterým jeden ze zasahujících policistů šelmu vyplašil,“ popisoval Filipko událost.

ČTĚTE TAKÉ: Medvěd na Slovensku napadl i 10letou dívku, pár s kočárkem těsně minul. Primátor žádá akci

Horský záchranář si všiml také drobného detailu na uchu zvířete, podle čehož zjistil, že medvěd už v minulosti byl označený jako nebezpečný jedinec. Ministerstvo životního prostředí však uspání nebezpečného zvířete zamítlo.

„Jako jediný má ušní značku. Záchranář, který k tělu přišel jako první, si jí všiml. Také si všiml krve na jeho čenichu, takže se domníváme, že šlo o útok predátora. Dívku zřejmě táhl asi 20 metrů a ani po příjezdu záchranáře se nepokusil od své kořisti vzdálit,“ upřesnila Vladimíra Fabriciuosová z ministerstva životního prostředí.

Po výstřelu do vzduchu se stáhl pod skalní převis. „V terénu jsme nainstalovali několik fotopastí, přibližně 120kilového samce budeme sledovat a pravděpodobně ho zlikvidujeme,“ dodala úřednice.

Jako příčina smrti jednatřicetileté Tatiany byl určen pád. „Soudní lékař konstatoval jako předběžnou příčinu smrti selhání centrálního nervového systému z důvodu pádu z výšky, což způsobilo fatální poranění hlavy,“ doplnil horský záchranář Filipko.

Zesnulá Tatiana pocházela z Běloruska, dlouhodobě ale žila v Polsku. Její partner, devětadvacetiletý Constantin, pracoval v Jasné přes zimní sezónu jako lyžařský instruktor.

Partnery napadl medvěd na túře v Demänovské dolině v okrese Liptovský Mikuláš v pátek večer. Zatímco Constantin vyvázl bez větších zranění jen se šokem, žena nepřežila, informovala slovenská policie.

Podle horské služby se dvojice vydala v pátek večer na túru na horu Siná. Vyšla z obce Lazisko, odkud však není možné na Sinou po oficiální turistické trase vystoupat, připomněl deník SME. V lese pak došlo ke střetu s medvědem. Napadený muž horské službě vypověděl, že medvěd ženu pronásledoval. Své partnerce prý nemohl nijak pomoci, protože se mu zcela ztratila z dohledu.

Tagy:
medvěd útok Slovensko šelma napadení horská služba Nízké Tatry Jasná